Wat te doen als je kind een slechte eter is
31 januari 2018 

Wat te doen als je kind een slechte eter is

Niet dwingen

Wat je niet moet doen is je kind dwingen om te eten. Dat kun je namelijk niet. Je kind bepaalt uiteindelijk wat hij wel of niet wil eten. Wat je ook niet moet doen is boos worden. Daarmee vergroot je de strijd. Je kunt veel beter accepteren, dat je je kind niet kunt dwingen.

Hou het gezellig

Wat je wel moet doen is zorgen dat het gezellig blijft aan tafel en dat eten geen probleem wordt. Vroeg of laat gaat je kind (steeds meer en steeds makkelijker) eten. Hoe minder jij er een probleem van maakt, hoe groter de kans dat het beter gaat.

Voldoende voedingsstoffen

Maar je wilt natuurlijk wel dat je kind voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. De belangrijkste manier daarvoor is: geef je kind te eten als hij daarom vraagt n geef je kind alleen echt gezonde dingen te eten, die veel voedingsstoffen bevatten en geen ongezonde toevoegingen als suiker of hulpstoffen.

Groente en fruit

Groente en fruit bevatten erg veel voedingsstoffen. Zorg voor variatie en biedt stukjes groente aan, rauw of gekookt. Je kunt bijvoorbeeld zelf een lekkere spread maken voor op een boterham of op een cracker. Maar ook gewoon stukjes groente kunnen prima smaken voor een kind. Biedt veel soorten groente aan, niet alleen de voor de hand liggende, en kijk wat je kind lekker vindt.

Verdiep je in voeding

Verdiep je eens in voeding. Je kunt verschillende voedingsstoffen op verschillende manieren tot je nemen. Eiwitten bijvoorbeeld via vlees of zuivel, maar ook via noten. Hele noten kan als je kind daar oud genoeg voor is, maar je kunt ook een goede notenpasta kopen bij de biologische winkel.

Uitproberen

Hetzelfde geldt voor fruit. Probeer alles uit en kijk in welke vorm je kind het het lekkerst vindt: in stukjes zodat ie kan kauwen of juist gepureerd. Een hele goeie manier is een shake van fruit en bladgroente. Supergezond en er zijn genoeg variaties, die kinderen ook heerlijk vinden. Zoek maar eens op internet naar groene smoothies. Gedroogd fruit (zonder toegevoegde suiker, let daar op) is een prima alternatief voor snoep.

Eigen invloed

Tenslotte hebben kinderen behoefte aan invloed, vooral kinderen met een sterke eigen wil. Ze houden er niet van dat de hele dag van alles voor hen bepaald wordt door volwassenen. Kijk waar je ze door de dag heen meer invloed kunt geven, zodat ze minder dwars hoeven te liggen bij het eten. En geef ze meer invloed bij het eten door een keuze aan te bieden en ze bij de voorbereiding van de maaltijd te betrekken.

Over de schrijver
Hoi ik ben Lize en ik ben het gezicht achter VriendinnenOnline. Het concept is opgezet voor vrouwen om laagdrempelig nieuwe vriendinnen te leren kennen. Ik schrijf en spreek veel over het onderwerp ‘vriendschappen’, een prachtig thema dat ik graag onder de aandacht breng!
Reactie plaatsen

Zoek jij nieuwe vriendinnen bij jou in de buurt?