Waarom ben ik eenzaam?

Heb jij gevoelens van eenzaamheid en stel je jezelf weleens de vraag waarom je eenzaam bent? Wij geven je in dit artikel inzicht, dat je hopelijk weer verder kan helpen.

Alleen of eenzaam zijn: een groot verschil

Eenzaamheid is niet hetzelfde als alleen zijn. De leegte die je ervaart als je eenzaam bent, kan ook in groepen gevoeld worden. Er is dan ook niks mis met wat vaker op jezelf willen zijn. Veel introverte mensen of mensen die snel overprikkeld raken, hebben juist baat bij geregeld op zichzelf zijn, om te ontspannen en hun batterij weer op te laden. Dat is dan ook de reden dat eenzaamheid iets anders is dan alleen zijn. Lees in een eerder artikel precies wat eenzaamheid is.

Bovendien is uit onderzoek gebleken dat juist dat getrouwde mensen vaker eenzaamheid ervaren dan gemiddeld. Onder getrouwde mensen blijkt dit percentage ongeveer 60% te zijn, waarbij vooral oudere stellen deze gevoelens ervaren. Het hebben van een partner hoeft dus zeker niet te betekenen dat je niet eenzaam kunt zijn.

Je mist emotionele verbinding

Het hebben van een partner is dus geen reden om wel of niet eenzaam te zijn, hetzelfde geldt voor het aantal vrienden dat je hebt. Iemand die een grote vriendengroep heeft, maar met niemand de gewenste connectie kan maken, kan zich heel leeg en alleen voelen. In tegenstelling tot iemand met twee goede vrienden waarmee hij of zij wel tot de juiste connectie komt. Het zegt dus feitelijk iets over de kwaliteit van je vriendschap, niet over de kwantiteit.

Als je je eenzaam voelt, mis je het maken van een emotionele connectie met iemand. Diep van binnen zou je meer ‘echt’ contact willen hebben en gezien willen worden. Een diepere band. Je verhaal kwijt kunnen en begrepen worden. Wanneer je dat niet hebt, kun je last krijgen van negatieve gevoelens, zoals verdriet, leegte en angst. Eenzaamheid onderzoeker John Cacioppo omschrijft eenzaamheid als “het verschil tussen wat je verlangt van je sociale relaties en je perceptie van die relaties.”

Mensen zijn sociale wezens

Het is in dit verhaal goed om te weten dat wij mensen in basis sociale wezens zijn, kuddedieren. In principe functioneren wij als mens niet goed op onszelf, we hebben vanuit oorsprong een stam nodig om te kunnen overleven. Dit is ons oerinstinct.

Tegenwoordig hebben we geen stam meer nodig en zijn we met de komst van alle moderne ontwikkelingen prima in staat om op jezelf te overleven. Sterker nog, het heeft er zelfs voor gezorgd dat we meer en meer gesoleerd zijn gaan leven. Dit neemt echter niet onze drang, het oerinstinct, weg om die verbinding te maken met anderen. Om bij een groep gelijkgestemden te horen. Dus als die sociale verbinding ontbreekt, dan is het normaal om je eenzaam of alleen te voelen.

Negatieve gedachten en overtuigingen

Wat gebeurt er nou eigenlijk op het moment dat je je eenzaam voelt? Vaak hebben we dan de neiging om te denken dat er iets mis is met ons: “Ik ben te stil, in ben ongemakkelijk, ik zie er niet leuk uit, niemand begrijpt mij” etc etc. We hebben het gevoel dat we er niet bijhoren en voelen ons afgewezen of niet begrepen.

Op het moment dat je dan bijvoorbeeld alleen thuis bent, met je eigen gedachten, dan gaan deze een loopje met je nemen. Onze innerlijke criticus versterkt deze negatieve gedachten en overtuigingen. Dat zorgt er weer voor dat we vermijden om het contact met anderen aan te gaan. Je bent namelijk niet in de juiste stemming en bovendien overtuigd dat anderen ook niet op jou zitten te wachten. En zo ontstaat er een vicieuze cirkel. Het is dan ook goed om zulke gedachten en overtuigingen te behandelen alsof ze van een externe vijand afkomstig zijn en deze niet te accepteren.

Wil jij wel nieuwe contacten aangaan?

Ga eens op ontdekkingstocht om te achterhalen waar jouw eenzaamheid vandaan komt en wat je kunt doen om deze te verminderen. In dit artikel staan een aantal manieren waarop jij connectie kunt maken met anderen. 

Zoek jij nieuwe vriendinnen in de buurt of iemand om eens mee te kletsen? Daar is ons platform speciaal voor opgezet. Je kunt dus op een laagdrempelige manier gelijkgestemden ontmoeten. Lees hier hoe het werkt.

Over de schrijver
Hoi ik ben Lize en ik ben het gezicht achter VriendinnenOnline. Het concept is opgezet voor vrouwen om laagdrempelig nieuwe vriendinnen te leren kennen. Ik schrijf en spreek veel over het onderwerp ‘vriendschappen’, een prachtig thema dat ik graag onder de aandacht breng!
Patricia bakker
Door

Patricia bakker

op 22 May 2021

Hoi ik ben patricia en ben 50 jaar Ik ben 5 jaar geleden verhuisd naar culemborg wat ik in al die jaren ontzettend mist is een leuke vriendin die in de buurt woont. Waar ik lekker ff een bakkie kan komen doen..heerlijk kletsen...wandelen...samen of met mijn 2 lieve hondjes erbij..skeeleren samen is natuurlijk altijd veel leuker en gezelliger als alleen. Ik heb genoeg vriendinnen maar helaas niet in de buurt en dat mis ik heel erg. Heb jij nou hetzelfde gevoel dan zou het heel erg leuk en gezellig zijn om dit samen te doen . Ik hoor graag van je Groetjes Patricia

Reactie plaatsen

Zoek jij nieuwe vriendinnen bij jou in de buurt?