Allereerst: Hoe ontstaat vriendschap?
Om de vraag over het verwateren van vriendschap goed te kunnen beantwoorden, is het belangrijk om eerst te kijken naar het ontstaan van vriendschappen. De meeste vriendinnen maak je namelijk omdat jullie levens elkaar kruisen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je bij elkaar om de hoek woont, in dezelfde sportles zit, jullie dezelfde studie volgen, elkaar ontmoet op een zwangerschapsklasje of als collega. De hoeveelheid gedeelde interesses of levenssituatie bepaalt meestal de intensiteit van de vriendschap.
Nadat jullie veel overeenkomsten ontdekt hebben, kun je kijken of er een klik is en of de vriendschap meer diepgang kan krijgen. Een vriendschap kan intenser worden door wederkerigheid. Je doet dingen voor elkaar en dit moet in grote lijnen in balans zijn. Als jij bijvoorbeeld een persoonlijk verhaal deelt en de ander vertrouwt jou ook persoonlijke informatie toe, dan kun je steeds een beetje meer verbinding maken.
Wat als deze gedeelde componenten veranderen?
Op het moment dat je veel overlap in interesses of levensfase hebt of elkaar door omstandigheden veel ziet, zul je elkaar ook vaker zien en sneller aanvoelen. Komen er in de loop der tijd verstorende factoren tussendoor (bijvoorbeeld een verhuizing, je levenssituatie verandert of je krijgt andere interesses), dan kan dat de vriendschap op een lager pitje zetten. Het onderhouden van de vriendschap wordt daardoor steeds lastiger.
Uit onderzoek is gebleken dat als mensen teveel van elkaar gaan verschillen, in veel gevallen dit het einde van de vriendschap betekent. Mensen veranderen nou eenmaal, jouw leven verandert en vriendschappen zullen daarin mee veranderen.
Laat je een vriendschap verwateren of niet?
Nu is de vraag, hoe ga je met het veranderen van jullie overeenkomsten om? Hetgeen dat ooit de basis vormde van jullie vriendschap (waardoor jullie pad elkaar in eerste instantie kruisten), dat is er ineens niet meer. Eigenlijk is het fundament verdwenen.
Wanneer er voldoende over is van de vriendschap doordat je veel gedeelde herinneringen hebt (dus in die zin veel overeenkomsten deelt), genoeg verbinding en diepgang blijft voelen of elkaar gewoon ontzettend graag ziet, dan is dat waarschijnlijk voldoende om de vriendschap te behouden. Er moet dan wel over en weer begrip zijn voor de nieuwe levenssituatie van de ander en er zal iets harder gewerkt moeten worden aan de vriendschap.
Wanneer je merkt dat jullie elkaar steeds minder zien, de gesprekken minder persoonlijk worden, je vaak andere prioriteiten hebt (en misschien ook niet altijd zin hebt om af te spreken), dan is het misschien goed om eerlijk naar jezelf te zijn. Want als een vriendschap consequent meer energie kost dan je eruit haalt, dan is loslaten misschien een betere optie voor allebei.
Zoek je nieuwe vriendinnen met dezelfde interesses, levensfase of bij jou in de buurt? Kijk eens of ons platform iets voor jou is. Lees hier hoe het werkt.
Vraagje: Heb jij wel eens een vriendschap laten verwateren?