Wanneer laat jij je kind alleen fietsen?
21 januari 2017 

Wanneer laat jij je kind alleen fietsen?

Fietsen

Vandaag staan we stil bij een belangrijk onderdeel van onze Nederlandse cultuur: fietsen. Fantastisch, als je het ons vraagt, maar tegelijkertijd ook spannend en soms zelfs gevaarlijk. Zeker als je kind nog jong is. Wanneer laat je je kind alleen fietsen? Daar valt geen eenduidig antwoord op te geven; het hangt af van de ontwikkeling van het kind, van je eigen gevoel en de plek waar je woont. Toch zijn er een aantal richtlijnen die je wellicht verder kunnen helpen. Wij zetten ze op een rij.

Leeftijd

Een goede richtlijn wordt gegeven door Veilig Verkeer Nederland, die aangeven dat kinderen vanaf ongeveer 9 jaar alleen naar school kunnen fietsen. Op die leeftijd kan een kind goed een inschatting maken van afstanden en snelheden. Vanaf 12 jaar kunnen ze lastige verkeerssituaties overzien.

Goede fiets

Belangrijk is ook dat je kind een goede stabiele fiets heeft wanneer hij/zij eenmaal zelf op pad gaat. Dat geeft een stukje zelfvertrouwen en biedt ook de nodige veiligheid. Op zoek naar een mooie en betaalbare kinderfiets? Kijk dan even op de website van prijskiller, zij hebben veel fietsen in de sale staan.

Oefenen

Oefen met je kind om bewust te worden van andere verkeersdeelnemers. Laat ze goed om zich heen kijken en stel bijvoorbeeld vragen als ‘wat gaat die auto doen die zijn knipperlicht heeft aangezet’ etc. Zo worden kinderen alert op hetgeen wat zich buiten zichzelf afspeelt, iets wat bij kinderen echt bewust geactiveerd moet worden.

Stapje voor stapje zelfstandig maken

Heb je het gevoel dat hij/zij er klaar voor is om alleen te fietsen – bijvoorbeeld naar school? Dan kun je beginnen door de eerste keren 10 meter achter je kind te fietsen. Zo voelt je kind zich verantwoordelijk, maar kun jij tegelijkertijd een oogje in het zeil houden. Succes!

Wanneer liet jij je kind alleen fietsen?

Over de schrijver
Hoi ik ben Lize en ik ben het gezicht achter VriendinnenOnline. Het concept is opgezet voor vrouwen om laagdrempelig nieuwe vriendinnen te leren kennen. Ik schrijf en spreek veel over het onderwerp ‘vriendschappen’, een prachtig thema dat ik graag onder de aandacht breng!
Reactie plaatsen

Zoek jij nieuwe vriendinnen bij jou in de buurt?