In veel gevallen is de mens geprogrammeerd om anderen te behagen, in ruil hiervoor worden we geliefd en gewaardeerd. Om aan verwachtingen van anderen te voldoen, gaan we soms over onze eigen grenzen heen. Dit wordt pleasen genoemd.
Het loslaten van deze gewoonte en je eigen belangen en behoeften op de eerste plek zetten, kan lastig zijn, maar het zal je uiteindelijk wel in je kracht zetten. Daarvoor moet je eerst begrijpen waarom je wilt pleasen. En vervolgens, hoe je kunt leren om te stoppen met pleasen. Wij helpen je op weg!
De oertijd
Ten eerste is het belangrijk om te begrijpen waarom we anderen willen pleasen. Een oorsprong van dit gedrag ligt in de oertijd. Mensen hebben, als sociale wezens, door de evolutie heen geleerd dat samenwerking en harmonie binnen groepen cruciaal zijn voor overleving en voortplanting. Het tevredenstellen van anderen zal bijdragen om banden binnen de groep te versterken en sociale verbinding te bevorderen.
Emotionele behoeften
Daarnaast kan het verlangen om te pleasen ook voortkomen uit diepere emotionele behoeften. Veel mensen halen voldoening uit het gevoel dat ze nodig en belangrijk zijn. Als we anderen kunnen troosten of gelukkig kunnen maken, kan dat ons een gevoel van eigenwaarde en betekenis geven. Dit kan vooral het geval zijn voor mensen die zich onzeker voelen of die op zoek zijn naar bevestiging vanuit de omgeving.
Aangeleerd gedrag
Tot slot zit er een stukje aangeleerd gedrag in het pleasen. Als kind leren we dat we aan bepaalde verwachtingen moeten voldoen en ons op een bepaalde manier moeten gedragen. Zo word je geaccepteerd en gewaardeerd. Wat die verwachtingen en gedragingen zijn zal per cultuur, land en gezin verschillen. Maar voor ieder kind staat centraal dat je je op een bepaalde manier aanpast aan de verwachtingen en zo word je geleerd om te voldoen aan andermans richtlijn, ook als je je eigen behoefte aan de kant moet zetten.
Stoppen met pleasen
Samenvattend is het in een bepaalde mate prettig om dingen voor en met elkaar te doen. We zijn immers sociale wezens en het geeft ons een goed gevoel om deelgenoot te zijn van een groep. Het is echter van belang dat je balans leert te vinden in wanneer je iets voor een ander doet en wanneer je 'nee' zegt. Wees je ervan bewust dat alles een keuze is. Je hebt dus de keuzen om ja en om nee te zeggen.
Dus kies er gerust voor om iets voor een ander te doen, maar doe dit niet structureel en cijfer je eigen behoeftes niet continu weg. Je kunt dus de ene keer iets voor iemand anders doen, maar op een ander momenten mag je ook gerust voor jezelf kiezen, Sterker nog.. dit is heel belangrijk zelfs. Zeker als je het pleasen wilt afleren.
In dit artikel 'stoppen met pleasen', leer en lees je tips over hoe je dit gedrag kunt afleren. Klik zeker even op de link als jij van je pleasen af wilt komen. Succes!