Stoppen met pleasen? Deze tips helpen je hierbij!
15 januari 2024 

Stoppen met pleasen? Deze tips helpen je hierbij!

Als mens hebben we vaak de behoefte om anderen te plezieren en ervoor te zorgen dat ze tevreden zijn. Dit kan soms leiden tot gedrag waarbij we onszelf wegcijferen en onze eigen behoeften en grenzen negeren. Dit gedrag staat bekend als "pleasen" en kan schadelijk zijn voor ons eigen welzijn en geluk. In dit blog bespreken we waarom het belangrijk is om te stoppen met pleasen en hoe je dit kunt doen.

Eerder schreven wij een artikel waarin we antwoord gaven op de vraag waarom je wilt pleasen. Inzicht hierin is noodzakelijk om de kern te begrijpen om er vervolgens mee aan de slag te kunnen. Interessant om even te lezen dus.

Je grenzen in kaart brengen

Als je wilt stoppen met pleasen, dan is het belangrijk om te weten waar je eigen grenzen liggen. Wat doe je voor jezelf en wanneer doe je iets voor de ander? Het betekent niet dat je nooit wat voor iemand anders kunt doen, maar het is wel belangrijk dat je hier bewust van bent. Dat het een keuze is. En dat je niet alles zomaar doet, om de ander een goed gevoel te geven, waarbij je jezelf structureel wegcijfert.

Neem de tijd om na te denken welke dingen je bijvoorbeeld afgelopen weken hebt gedaan om te pleasen. Schrijf deze dingen eens op. Zo kom je er steeds beter achter om welke dingen dat nou gaat en wanneer en bij wie het please-gedrag aangewakkerd wordt.

Stoppen met pleasen: Nee leren zeggen

Veel mensen hebben moeite om 'nee' te zeggen. Het voelt immers alsof je de ander moet afwijzen. Een 'nee' tegen een ander, is een 'ja' tegen jezelf. De eigenschap om "nee" te zeggen bevestigt je identiteit en autonomie. Het geeft je bovendien de vrijheid om je eigen keuzes te maken en jouw pad te bewandelen, los van de verwachtingen of druk van anderen. Dit draagt bij aan een gevoel van zelfvertrouwen en eigenwaarde.

Oefen eens met assertief zijn en je grenzen te zetten. Zeg eens 'nee' tegen iets wat je eigenlijk niet ziet zitten. In het begin is het waarschijnlijk ongemakkelijk en lastig, maar het zal je steeds beter afgaan. Zo weten mensen ook dat jouw 'ja' echt betekenis heeft en gemeend is. Dat draagt ook bij aan diepere verbindingen en vertrouwen.

Stoppen met pleasen: Focus op eigen doelen, dromen en welzijn

Een andere manier om te stoppen met pleasen is om ons te richten op onze eigen doelen en dromen. Vaak richten we ons zo sterk op anderen dat we onze eigen doelen en dromen uit het oog verliezen. Door ons te richten op onze eigen doelen en dromen, kunnen we ons zelfvertrouwen vergroten en ons gelukkiger voelen.

Maar ook zelfzorg is heel belangrijk; zorg dat je tijd vrij maakt voor activiteiten waar je energie van krijgt en die je welzijn bevorderen. Of het nu gaat om mediteren, een warm bad, een sportles volgen, boek lezen, wandelen in de natuur.. kies iets dat bij jou pas en maak hier tijd voor vrij.

Werk aan zelfacceptatie

Er bestaat een grote kans dat de behoefte om anderen een goed gevoel te geven, voortkomt uit een gebrek aan zelfacceptatie. Het is immers zo: Hoe meer je van jezelf houdt, hoe minder je de goedkeuring van anderen nodig hebt. Kijk hoe je jezelf kunt accepteren zoals je bent, vier je successen.

Bouw je supportgroep op

Verzamel mensen om je heen die je door dik en dun supporten. En helemaal als je zelf bezig bent met een transformatie, dan is het heel prettig als je een groep hebt die je hierin aanmoedigt en ondersteunt. Wie zijn deze mensen? Heb je ze in je omgeving, betrek ze dan bij je proces en misschien kun je het contact intensiveren. Heb je helemaal niemand in je omgeving aan wie je je verhaal kwijt kunt of kunt optrekken, kijk dan eens of je je sociale kring kunt uitbreiden. Wellicht kun je je aansluiten bij onze vriendinnen community?

Neem de tijd

Tot slot is het belangrijk om te onthouden dat het stoppen met pleasen een proces is en dat het tijd kost om dit gedrag te veranderen. We moeten onszelf toestaan om fouten te maken en te leren van deze fouten. Het kan ook nuttig zijn om professionele hulp te zoeken, zoals therapie of coaching, om ons te helpen bij dit proces.

In conclusie, het stoppen met pleasen is belangrijk om ons eigen welzijn en geluk te beschermen. Door ons bewust te worden van onze eigen behoeften en grenzen, ons te richten op onze eigen doelen en dromen en ons te omringen met positieve en ondersteunende mensen, kunnen we ons leven transformeren en ons gelukkiger en meer vervuld voelen. Het is een uitdaging, maar het is één die het waard is om aan te gaan.

Heb je halverwege een terugslag en val je weer in oude gewoontes. Geen probleem, dat hoort erbij. Pak het oefenen gewoon weer op, het zal steeds een beetje beter gaan. Succes!

Over de schrijver
Hoi ik ben Lize en ik ben het gezicht achter VriendinnenOnline. Het concept is opgezet voor vrouwen om laagdrempelig nieuwe vriendinnen te leren kennen. Ik schrijf en spreek veel over het onderwerp ‘vriendschappen’, een prachtig thema dat ik graag onder de aandacht breng!
Reactie plaatsen

Zoek jij nieuwe vriendinnen bij jou in de buurt?