Stoppen met pleasen? Deze tips helpen je hierbij!
02 mei 2023 

Stoppen met pleasen? Deze tips helpen je hierbij!

Als mens hebben we vaak de behoefte om anderen te plezieren en ervoor te zorgen dat ze tevreden zijn. Dit kan soms leiden tot gedrag waarbij we onszelf wegcijferen en onze eigen behoeften en grenzen negeren. Dit gedrag staat bekend als "pleasen" en kan schadelijk zijn voor ons eigen welzijn en geluk. In dit blog bespreken we waarom het belangrijk is om te stoppen met pleasen en hoe je dit kunt doen.

Waar komt de neiging tot pleasen vandaan?

Ten eerste is het belangrijk om te begrijpen waarom we de neiging hebben om anderen te pleasen. Vaak komt dit voort uit de angst om afgewezen of niet geaccepteerd te worden. We willen graag geliefd en gewaardeerd worden en denken dat we dit kunnen bereiken door anderen te helpen en te plezieren. Maar dit kan leiden tot een vicieuze cirkel waarin we onszelf verliezen in het pleasen van anderen en onze eigen behoeften en grenzen negeren.

Stoppen met pleasen: Nee leren zeggen

Om te stoppen met pleasen, moeten we ons bewust worden van onze eigen behoeften en grenzen. We moeten leren om "nee" te zeggen en ons niet schuldig te voelen wanneer we onze eigen behoeften vooropstellen. Dit kan moeilijk zijn, vooral als we gewend zijn om altijd anderen op de eerste plaats te zetten. Maar het is belangrijk om te onthouden dat we niet altijd iedereen tevreden kunnen stellen en dat het soms nodig is om onze eigen grenzen te stellen om ons eigen welzijn te beschermen.

Stoppen met pleasen: Focus op eigen doelen en dromen

Een andere manier om te stoppen met pleasen is om ons te richten op onze eigen doelen en dromen. Vaak richten we ons zo sterk op anderen dat we onze eigen doelen en dromen uit het oog verliezen. Door ons te richten op onze eigen doelen en dromen, kunnen we ons zelfvertrouwen vergroten en ons gelukkiger voelen. Het kan ook helpen om ons te omringen met mensen die ons steunen en ons aanmoedigen om onze eigen doelen en dromen te volgen.

Neem de tijd

Tot slot is het belangrijk om te onthouden dat het stoppen met pleasen een proces is en dat het tijd kost om dit gedrag te veranderen. We moeten onszelf toestaan om fouten te maken en te leren van deze fouten. Het kan ook nuttig zijn om professionele hulp te zoeken, zoals therapie of coaching, om ons te helpen bij dit proces.

In conclusie, het stoppen met pleasen is belangrijk om ons eigen welzijn en geluk te beschermen. Door ons bewust te worden van onze eigen behoeften en grenzen, ons te richten op onze eigen doelen en dromen en ons te omringen met positieve en ondersteunende mensen, kunnen we ons leven transformeren en ons gelukkiger en meer vervuld voelen. Het is een uitdaging, maar het is één die het waard is om aan te gaan.

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Zoek jij nieuwe vriendinnen bij jou in de buurt?