Waarom je kind niet luistert
02 augustus 2017 

Waarom je kind niet luistert

Toch is er wel een link tussen luisteren en gehoorzamen. Maar anders dan je misschien denkt. Ik heb namelijk ontdekt dat veel kinderen die volgens hun ouders niet luisteren, vaak vinden dat hun ouders niet goed naar hen luisteren! En kinderen bedoelen dan met luisteren ‘echt luisteren’.

Luister zelf beter

Dus de eerste stap om te zorgen, dat je kind beter luistert, is dat je zelf beter naar je kind luistert. Echt waar. En hoe komt dat? Omdat je kind zich gehoord en begrepen wil voelen. Pas dan kan je kind echt horen wat jij te zeggen hebt

Duidelijk uitleggen

De tweede stap is uitleggen waarom je iets wilt. Een kind zal veel eerder tegemoet komen aan je vraag als het begrijpt waarom dat belangrijk is voor jou. En hou het bij jezelf. Een kind vindt het net als wij- veel fijner om behulpzaam te zijn dan om een opdracht uit te moeten voeren.

Maak echt contact

Wat ook van belang is: zorg dat je werkelijk contact maakt. Vaak zijn kinderen niet Oost-Indisch doof, zoals wij denken, maar horen ze ons echt niet. Omdat ze ergens mee bezig zijn of omdat iets anders hun aandacht vraagt.

Heb geduld

Sommige kinderen, die snel afleidbaar zijn, hebben het nodig dat je hun handen pakt en ze aankijkt als je wilt dat ze je boodschap ontvangen.Het kost wat meer moeite, maar het scheelt veel frustratie en gedoe. Dus ja, even die trap op om je kind te vertellen, dat je over 10 minuten gaat eten.

Voorbereiden

Op tijd voorbereiden wat er gaat gebeuren is ook een goed hulpmiddel. Soms willen we dat kinderen ter plekke schakelen naar wat wij van ze willen, maar dat lukt hen lang niet altijd.

Wat je geeft, krijg je terug

Let ook op je eigen interpretatie. Je kunt je als ouder genegeerd voelen als je kind niet reageert en dan boos worden, maar misschien heeft je kind je gewoon helemaal niet gehoord. Niet luisteren of niet reageren is vaker onmacht dan onwil.

Pas jij deze tips al toe?

Over de schrijver
Hoi ik ben Lize en ik ben het gezicht achter VriendinnenOnline. Het concept is opgezet voor vrouwen om laagdrempelig nieuwe vriendinnen te leren kennen. Ik schrijf en spreek veel over het onderwerp ‘vriendschappen’, een prachtig thema dat ik graag onder de aandacht breng!
Reactie plaatsen

Zoek jij nieuwe vriendinnen bij jou in de buurt?