oorzaken-eenzaamheid

6x belangrijke oorzaken van eenzaamheid

17 november 2023

Wat veroorzaakt eenzaamheid? Een belangrijke vraag waar wij meer inzicht in willen geven. Hoewel het antwoord niet in alle gevallen dekkend zal zijn, kan het wel helpen. 

Het is belangrijk om te benoemen dat eenzaamheid niet over 'alleen zijn' gaat. Wanneer je bijvoorbeeld een introvert persoon bent, dan kan 'alleen zijn' juist een perfect ingrediënt zijn om je gelukkig te voelen. Eenzaamheid is een gemoedstoestand, het verlangen naar menselijk contact en verbinding. Het kan zijn dat je denkwijze je belemmerd om contact te maken met de mensen om je heen, je voelt je geïsoleerd. Ook, of misschien wel juist, als je in een groep mensen bevindt. 

Wanneer je langere tijd eenzaam bent, dan kan het overgaan in een depressie. Daarom is het belangrijk om inzicht te krijgen in de oorzaken die hieraan ten grondslag liggen. Als je daar bewust van bent, dan kun je op zoek naar een oplossing om eenzaamheid te verminderen.

In dit blog zetten we de belangrijkste oorzaken van eenzaamheid op een rij.

1. Erfelijkheid

Eenzaamheid is ongeveer 50% erfelijk, aldus wetenschapper John Cacioppo. Toch wordt eenzaamheid niet bepaald door de genen. Het stukje erfelijkheid gaat over de intensiteit van de pijn die je voelt, wanneer je je sociaal geïsoleerd voelt. De genen zullen bij het afwezigheid van de verbinding of het contact, bepalen in hoeverre iemand pijn ervaart of zich als alleen bestempelt.

2. Persoonlijke omstandigheden 

Moeilijke levensomstandigheden zoals een ziekte, werkloosheid, echtscheiding, ongewenst kinderloosheid, burn-out, leven in een sekte of strenggelovige familie terwijl je je daar niet thuisvoelt, financiële problemen of een verlies kunnen het gevoel van eenzaamheid vergroten.

3. Milieu en leefomgeving

De leefomgeving van iemand kan ook het gevoel van eenzaamheid in de hand werken. Wanneer je letterlijk in een afgelegen gebied woont of onlangs verhuisd bent, dan kun je je eerder eenzaam voelen. 

Daarnaast zal ook je afkomst van invloed zijn. Heb je vanuit de opvoeding geleerd om open en eerlijke gesprekken te hebben, is er ruimte om je gevoelens te kunnen uiten, je eigen keuzes te maken? Brengen jullie veel tijd met elkaar door of zijn jullie binnen de familie individualistischer? Dit heeft allemaal invloed.

4. Gedachten en overtuigingen 

De manier waarop we over onszelf en de wereld om ons heen denken en voelen, zegt iets over jouw gemoedstoestand. Zie jij dingen somber in voor de toekomst voor jezelf, waar we met het land naartoe gaan en kansen in de wereld? Of zie jij eigenlijk altijd wel kansen en mogelijkheden? 

5. Psychologische factoren / traumatische ervaringen

Heftige ervaringen, worstelen met psychologische factoren of je opvoeding, dragen ook bij. Voorbeelden hiervan zijn PTTS, hechtingsproblematiek, geschiedenis van misbruik, verslaving, ongeluk gehad hebben, andere trauma's, maar ook vijandige-, opdringerige- of afwezige ouders.

6. Eenzame beroepen

Ook zijn er uit een studie van Harvard een aantal beroepen naar voren gekomen, die worden aangemerkt als de meest eenzaamste beroepen. Dit zijn: advocaten, wetenschappers en ingenieurs. Daarentegen worden sociale beroepen, marketing en sales gezien als de minst eenzame beroepen.

Dit blog geeft je inzicht in de verschillende oorzaken van eenzaamheid. Wil jij nieuwe vriendinnen maken maar ben je verlegen? Lees dan deze tips! Ook ben je op ons platform van harte welkom om nieuwe mensen te leren kennen.

Reactie plaatsen