Voorkom vakantiestress: 4 verrassende tips
16 juli 2020 

Voorkom vakantiestress: 4 verrassende tips

Elke vakantie is het weer hetzelfde: haasten, druk, werk afronden, spullen op het laatste moment pakken... kortom: vakantiestress! Deze 4 tips gaan je hopelijk helpen dit achter je te laten!

1. Houd bepaalde routines vast

Hoe verleidelijk het ook is om iedere ochtend lekker lang uit te slapen of stukken later naar bed te gaan; voor je lichaam en geest is het belangrijk dat je bepaalde routines ook in de vakantie zoveel mogelijk aanhoudt. Denk daarbij aan de momenten waarop je eet of wanneer je naar bed gaat of opstaat. Je merkt dan dat je veel meer energie hebt en weer in balans bent.

2. Bouw een vast piekermomentje in

Omdat je meer tijd voor jezelf hebt en tot rust komt tijdens je vakantie, hebben ook je piekergedachten weer meer ruimte om je lastig te vallen. Geen probleem: ze mogen er ook zijn; maar niet de hele dag door. Het is slim om een tijdsbestek te benoemen als pieker-kwartiertje.

Ga ergens zitten en schrijf bij voorkeur de dingen op waarover je piekert. Zo schrijf je je hoofd leeg. Het volgende dat je doet is je lijstje bekijken en jezelf deze vraag te stellen: welke dingen kan ik hier en nu niet oplossen? Realiseer je dan dat het beter is om te proberen die zaken los te laten.

Tenslotte is het belangrijk om je te beseffen dat piekeren over dingen uit het verleden of over de toekomst redelijk verspilde energie en gedachten zijn. Hoe vervelend soms ook; je kunt dingen uit het verleden niet meer veranderen en de toekomst is nog onbekend.

3. Las een social media pauze in

De vakantiefotos van anderen zien er altijd zo idyllisch uit met die perfect gestylde tafels en mooie vergezichten. Het is slim om vakantie te laten zijn waar het voor bedoeld is: tot rust komen en leuke dingen ondernemen met de mensen die je dierbaar zijn (of misschien wel gewoon lekker een keertje alleen).

Social media zijn geweldig leuk, maar tijdens een vakantie kunnen ze ervoor zorgen dat je niet echt tot rust komt. Bij ieder bliepje of pingetje wordt je uit je relax-modus gehaald en trigger je je stresshormonen.

Het zal echt wennen zijn, maar zet de meldingen van alle online platforms tijdens je vakantie eens lekker uit. Ok, je mag in de ochtend en avond even kijken of je toch niet iets belangrijks hebt gemist. Maar de rest van de tijd laat je de social media voor wat ze zijn. Ik weet zeker dat je mij na je vakantie erg dankbaar bent voor de mentale rust die deze tip je heeft opgeleverd.

4. Focus op de positieve dingen

Natuurlijk kan een vakantie soms confronterend zijn als je met je (schoon)familie op vakantie gaat. Probeer familieleden en vrienden te accepteren zoals ze zijn. Realiseer je dat je de mensen om je heen (en hun gedrag) niet kunt veranderen. En dat hoeft ook niet.

Jij kunt een heerlijk ontspannen vakantie tegemoet gaan, als jij je focust op de positieve dingen van die personen in plaats van je te ergeren of negatief te denken. Betrap je jezelf op een negatieve gedachte? Plaats er eens een positieve gedachte voor in de plaats. Door dit vaak te doen, ga je merken dat de scherpe randjes van je ergernissen eraf gaan. Je bent rustiger en meer in balans. Zo wordt je vakantie zoals die is bedoeld.

Een heerlijke stressvrije vakantie gewenst!

Over de schrijver
Hoi, ik ben Suzanne Aslander en ik blog met veel plezier op vriendinnenonline.nl over alles wat met vitaliteit & stressvrij leven te maken heeft. Graag deel ik mijn ervaringen, mijn expertise en mijn beste tips met jou over alles wat samenhangt met jouw mentale en fysieke vitaliteit. Denk aan: persoonlijke groei, werk/privébalans, stress, piekeren, beweging, voeding, hormonen, me-time en je passie volgen. Ik heb sinds 2016 een eigen bedrijf en ik begeleid vrouwen om de regie op hun leven te (her)pakken, zodat ze weer bewust & vitaal genieten. Dat doe ik zowel live (coaching, workshops en trainingen) en via mijn online programma’s.
Reactie plaatsen

Zoek jij nieuwe vriendinnen bij jou in de buurt?