Vijf redenen om havermout te eten
24 april 2017 

Vijf redenen om havermout te eten

1. Havermout verlaagt het cholesterolgehalte

In havermout zit veel bètaglucaan, dit is een oplosbare vezel. Deze vezels nemen veel vocht in de darmen op en daarnaast binden ze ook met cholesterol. Hierdoor daalt, met name het slechte, cholesterol gehalte van het bloed.

2. Havermout is van nature glutenvrij

Van nature is haver glutenvrij, desalniettemin moet je altijd de verpakking geven goed nakijken, want haver wordt vaak verwerkt in molens en fabrieken waar ook andere granen worden verwerkt (die niet glutenvrij zijn). Als je minder gluten wilt binnenkrijgen dan is haver een goede optie!

3. Havermout zorgt voor een verzadigd gevoel

Haver bevat dus veel oplosbare vezels, deze zorgen niet alleen voor een verlaging van het cholesterolgehalte, maar ook voor een lang verzadigd gevoel. De vezels nemen vocht op en zwellen daardoor op, dit houdt de maag langer ‘vol’. Naast dit verzadigde gevoel zorgen deze vezels ook voor meer afgifte van het hormoon peptide YY. Vergeet deze naam maar meteen, maar dit hormoon wordt in de darmen aangemaakt als reactie op eten. Uit onderzoek blijkt dat dit hormoon leidt tot minder calorie-inname en kan het risico op obesitas verlagen.

4. In havermout zitten veel antioxidanten

Antioxidanten beschermen je lichaam tegen schadelijke stoffen van buitenaf, dus je weerstand kan beter worden door het eten van havermout. Deze antioxidanten staan ook bekend om hun beschermende werking tegen onder andere kanker en het vertragen van het verouderingsproces.

5. Havermout zorgt voor een stabiel bloedsuikerspiegel

De koolhydraten in havermout worden langzaam opgenomen (complexe koolhydraten). Deze complexe koolhydraten zorgen ervoor dat er geen snelle piek ontstaat in je bloedsuikerspiegel. De energie wordt langzaam afgegeven aan het bloed, dus een stabiel bloedsuiker niveau in je bloed.

Over de schrijver
Hoi ik ben Lize en ik ben het gezicht achter VriendinnenOnline. Het concept is opgezet voor vrouwen om laagdrempelig nieuwe vriendinnen te leren kennen. Ik schrijf en spreek veel over het onderwerp ‘vriendschappen’, een prachtig thema dat ik graag onder de aandacht breng!
Reactie plaatsen

Zoek jij nieuwe vriendinnen bij jou in de buurt?