Verander jezelf: 7 magische tips voor jouw persoonlijke groei
08 juli 2019 

Verander jezelf: 7 magische tips voor jouw persoonlijke groei

Jong geleerd is oud gedaan

Van jongs af aan wordt jou alles op een bepaalde manier aangeleerd. Hierdoor ontstaan jouw gewoontes. Soms zitten hier gewoontes tussen, die je kunnen beperken. Het veranderen van je gewoontes is niet eenvoudig. Oude gewoontes zijn lastig los te laten en het aanleren van nieuwe gewoontes kost veel tijd en energie. Wil je aan de slag gaan met jouw persoonlijke groei, dan is de eerste stap: bewustwording.

Persoonlijke groei

Persoonlijke groei hangt samen met de motivatie om iets te willen veranderen. Als we willen veranderen -willen groeien- willen we ook vaak iets kwijt; iets loslaten. Daar krijgen we iets nieuws voor terug. Door te werken aan jouw persoonlijke groei, ga je dingen afleren die niet meer bij jou passen. Ook ga je overtuigingen en belemmeringen loslaten die je niet (meer) verder helpen; of die je zelfs stagneren in je groei. Dit is spannend, want je laat al het bekende en je veiligheid los en springt in het diepe.

Wat is nodig voor jouw persoonlijke groei?

De volgende zaken zijn belangrijk als jij je verder wilt ontwikkelen. Ze gaan je zeker helpen om stappen te maken in jouw persoonlijke groei.
1. Wees ontvankelijk
Sta open voor nieuwe ideen, voor andere mensen en voor nieuwe ervaringen. Probeer dit te doen zonder vooroordelen.

2. Pak je eigen verantwoordelijkheid
Jij bent de kapitein op jouw schip. Jij hebt zelf alle verantwoordelijkheid voor wat je doet en laat. Niemand anders bepaald dat voor jou. Dit is de meest ideale situatie. Zorg ervoor dat je je eigen pad volgt en je daar door niemand vanaf laat houden.

3. Wees flexibel
Alles in de wereld is constant in beweging. Mensen komen en gaan en dingen veranderen. Er is voortdurend sprake van verandering. Hoe flexibeler jij je als persoon opstelt en hoe beter jij je kunt aanpassen, des te beter kun jij omgaan met veranderingen. Probeer om je niet te veel vast te klampen aan (schijn)zekerheden, zoals je vaste baan. Zorg ook dat je niet emotioneel afhankelijk wordt van je partner of van andere mensen om je heen. Kijk tenslotte of het je lukt om zo flexibel mogelijk om te gaan met onverwachte situaties.

4. Wees geduldig
Jouw persoonlijke groei heeft tijd nodig. Het is onmogelijk om van de ene dag op de andere dingen compleet anders te doen. Dit komt doordat je de afgelopen jaren bent gevormd tot de persoon die je bent. Dat heeft ook lang geduurd. Onthoud hierbij dat veel kleine stapjes uiteindelijk grote gevolgen kunnen hebben. Geef niet te snel op, zeker niet als iets niet meteen de eerste keer lukt / goed gaat. Voer het in kleine stapjes uit en blijf het net zolang proberen, tot het je lukt.

5. Houd de juiste focus
Wist je dat hoe meer jij je bezighoudt met negatieve dingen (zoals zorgen en problemen) en hoe negatiever je mindset is, des te meer dit negatieve zich lijkt te versterken? Dat komt doordat je brein de focus legt op datgene waar jij vaak over nadenkt. Alle andere dingen worden automatisch weg gefilterd. Door een negatieve focus neem je de positieve dingen bijna niet meer waar.

Verander je focus eens. In plaats van bezig te zijn met de redenen waarom dingen je overkomen, concentreer jij je op de oplossingen. Vraag jezelf af: Hoe kan ik dit probleem oplossen?. Persoonlijk gebruik ik het woord probleem trouwens niet. Ik vervang het altijd door het woord uitdaging. Dat klinkt en voelt meteen heel anders. Kortom: verleg je focus en denk meer in kansen en mogelijkheden in plaats van in problemen en onmogelijkheden.

6. Durf fouten te maken
Het maakt niet uit wat je doet, af en toe zal het voorkomen dat je fouten maakt. Dat is niet erg. Realiseer je dat fouten maken eigenlijk niet bestaat. Het hoort erbij: want hier leer je uiteindelijk van. Wees dus niet bang om fouten te maken.

7. Blijf leergierig
Mensen blijven zich altijd verder ontwikkelen. Dat doen ze door:
Nieuwe dingen te leren.
Nieuwe ervaringen op te doen.
Zichzelf bewust te veranderen.
Zichzelf nieuwe doelen te stellen en deze ook te bereiken.
Je groeit boven jezelf uit, als je bereid bent om steeds uit opnieuw een beetje uit je comfortzone te stappen en nieuwe dingen te leren. Alleen zo kun je jouw volledige potentie benutten en persoonlijk groeien.

Je leest het al: werken aan je persoonlijke groei is niet eenvoudig. Maar weet dat het de moeite waard is. Want door jezelf te blijven ontwikkelen, heb je rechtstreeks invloed op de kwaliteit van je leven. Je zit lekkerder in je vel en kunt meer genieten.

Over de schrijver
Hoi ik ben Lize en ik ben het gezicht achter VriendinnenOnline. Het concept is opgezet voor vrouwen om laagdrempelig nieuwe vriendinnen te leren kennen. Ik schrijf en spreek veel over het onderwerp ‘vriendschappen’, een prachtig thema dat ik graag onder de aandacht breng!
Reactie plaatsen

Zoek jij nieuwe vriendinnen bij jou in de buurt?