4 tips voor een heerlijke nachtrust
20 maart 2024 

4 tips voor een heerlijke nachtrust

Maar liefst 1 op de 4 mensen heeft slaapproblemen. Dit kan voor serieuze problemen zorgen. Daarom is het van belang om de kwaliteit van je slaap te verbeteren. In dit artikel worden 4 tips besproken om je slaapkwaliteit goed te houden.

Tip 1: Ontwikkel een vast slaapritme

Je lichaam houdt enorm van regelmaat. Het is daarom ook extra van belang om je lichaam die regelmaat te geven. Zo kun je dus het beste vaste tijden kiezen om naar bed te gaan. Niet alleen naar bed gaan op een vast tijdstip is belangrijk, ook het opstaan op een vaste tijd is belangrijk. Het beste is om ook in het weekend je aan deze tijden te houden. Uitslapen laat je dus best ver achterwege en is in dit opzicht alleen maar slecht voor je. 

Tip 2: Kies het juiste beddengoed

Niet alleen regelmaat is belangrijk maar ook de bedekking van het dekbed over je lichaam heen is belangrijk. Kies voor een materiaal waar je heel erg rustig van wordt, bijvoorbeeld een flanellen dekbedovertrek. Flanel is perfect voor je bed, zeker als het buiten koud is. Het is superzacht, lekker warm en comfortabel. De zachte, pluizige stof voelt heerlijk op je huid en houdt je snel warm, ideaal voor een gezellige nachtrust. Daarnaast is flanel hypoallergeen, dus ook mensen met een gevoelige huid of allergieën kunnen er zonder zorgen van genieten. Wat wil je nog meer?

Tip 3: In de juiste stemming komen

Om in de juiste stemming te komen voor een goede nachtrust, moet je je brein langzaam tot rust brengen en voorbereiden op een diepe slaap. Volg het voorbeeld van Huffington door een ritueel te creëren dat je helpt te ontspannen. Draag bijvoorbeeld speciale slaapkleding en neem een warm bad met Epsomzout. Zorg dus ook dat je bij bijvoorbeeld een 120x200 bed een dekbed en dekbedovertrek 140 x 200 hebt. Zo hoef je je geen zorgen te maken dat je 's nachts zonder dekbed wakker wordt. Kijk ook geen televisie minstens een uur voor het slapengaan, omdat dit je brein blijft stimuleren. En probeer eens een keer mindfulness. Denk aan meditatie of reflecteer simpelweg op de dag. Neem ook de tijd om rustig je volgende dag voor te bereiden, zodat je met een gerust hart kunt gaan slapen, wetende dat je alles onder controle hebt voor de ochtend.

Tip 4: Zorg voor het juiste licht

Als laatste tip is licht erg van belang. Licht is namelijk een indicator van onze hersenen. Het geeft aan dat het dag is en houdt ons wakker. Zorg er dus voor dat de rolluiken naar beneden zijn en zet al het licht uit. Het beste is om gedurende de avonden de lichten ook al te dempen. Zo kan je lichaam herkennen dat het bijna tijd is om te gaan slapen. Op deze manier kun je dus ook beter in slaap vallen. Om gemakkelijk wakker te worden is het voor in de ochtend juist omgekeerd. Zorg een half uur voordat je moet opstaan dat er licht door de kamer straalt. Zo herkent je lichaam dat het tijd is om wakker te worden. Nu je alle tips weet, kun je dus voor een heerlijke nachtrust zorgen. Fijne nachtrust! 

Eerder schreven wij dit leuke blog over de betekenis van dromen.

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Zoek jij nieuwe vriendinnen bij jou in de buurt?