Deze dingen kun je doen om 1 sfeer in huis te krijgen
13 april 2022 

Deze dingen kun je doen om 1 sfeer in huis te krijgen

Door mijn recentelijke verhuizing heb ik heel veel nieuwe inzichten gekregen over interieur en inrichting. Ons huis was spierwit bij oplevering (letterlijk alle muren, de keuken, toiletten en badkamer waren wit) dus in die zin een mooi blanco canvas om mee te beginnen. Stiekem vond ik het best lastig, maar het is gelukt! Ik deel vandaag mijn inzichten met jullie.

De basis: De vloer en muren

Bekijk eerst je huis goed voordat je een plan gaat maken. Waar valt het licht op, wil je juist kleur of niet en zo ja, op welke muur ga je dat doen? Wij hebben kaders (sierlijsten) aangebracht op de wanden, waardoor ons moderne huis toch een beetje een knusse en klassieke uitstraling kreeg. En ook door het meenemen van de plafonds in dezelfde kleur als de wanden, creëerden we 1 geheel. Maak vooraf een totaalplan en neem daarin ook de meubels, schilderijen, gordijnen en eventuele vloerkleden mee. En Pinterest is in deze fase echt je beste vriend!

Waar ik vooraf ook niet zo bij stilgestaan had, is dat de kleur van de vloer mega bepalend is voor de sfeer in je huis. Een vloer kan ook wel prijzig zijn om te vervangen, dus bedenk of je dat wilt. En zo niet, zorg dan dat de kleur van de wanden matchen met die van je vloer. Ben je niet echt enthousiast, dan kun je bijvoorbeeld voor een laminaat of duurzame en betaalbare pvc vloer gaan of het geheel coveren met mooie grote kleden.

Kleuren: Trek je stijl helemaal door

Dan het meest bepalende: welke stijl ga je kiezen? Wordt het gewaagd en kleurrijk met wellicht een behang met print? Of ga je voor sereen, rust en ton sur ton? Wat je ook kiest, de stijl komt het beste tot zijn recht als je het doortrekt in het gehele interieur. Dus als jij voor de Ibiza vibe wil gaan, trek dat dan ook door in de bank, lampen, stoelen en in je decoratie.

Onderschat: De invloed van je verlichting

Waar ik vooraf totaal niet bij heb stilgestaan, is het belang van goede verlichting. Omdat we in dit huis eigenlijk helemaal bij 0 moesten beginnen, hebben we hier echt de tijd voor genomen. We hadden geluk dat ons huis veel lichtpunten aan de wanden had, waardoor we veel wandverlichting konden kiezen, in plaats van enkel plafondverlichting of staande lampen. En dat is echt prachtig.

Mijn tip: ga altijd voor verlichting dat dimbaar is of bijvoorbeeld voor Philips Hue lampen. Deze lampen zijn wel prijzig, maar heel tegelijk heel duurzaam. Je kunt de sterkte en kleur handmatig aanpassen op de sfeer die je wilt en ze zijn bovendien vanaf je telefoon te bedienen. Ideaal voor als je op vakantie bent en toch ’s avonds een lichtje wilt aanzetten in je huis.

De puntjes op de i: de decoratie

Tot slot en misschien wel het leukste en makkelijkste onderdeel: de attributen om je huis gezellig te maken. Als alle grote beslissingen gemaakt zijn, dan is het een kwestie van leuke gadgets uitkiezen die het echt gezellig maken in huis. Vooral vazen, toffe plantenpotten, kaarsen en kaarsenstandaards, foto’s, schilderijen of een ander kunstwerk maken het heel persoonlijk en ‘af’.

Zelf pleit ik ervoor om dat allemaal niet in 1x te willen doen, maar te wachten tot je iets passends tegenkomt. Zo kleed je je huis steeds meer aan.

Succes en bovenal veel plezier!

Laatste tip: In mijn nieuwe woonplek kende ik nog helemaal niemand. Lees hier wat ik heb gedaan om nieuwe mensen na mijn verhuizing te leren kennen!

Over de schrijver
Hoi ik ben Lize en ik ben het gezicht achter VriendinnenOnline. Het concept is opgezet voor vrouwen om laagdrempelig nieuwe vriendinnen te leren kennen. Ik schrijf en spreek veel over het onderwerp ‘vriendschappen’, een prachtig thema dat ik graag onder de aandacht breng!
Reactie plaatsen

Zoek jij nieuwe vriendinnen bij jou in de buurt?