Rommel vermenigvuldigt zich
10 augustus 2015 

Rommel vermenigvuldigt zich

Struikelblok 1 : Afruimen na het avondeten

Is je huis eenmaal aan kant dan is het vaak de kunst om het zo te houden. Want voor je het weet ontstaan er overal kleine rommelhoekjes die langzaam maar zeker uitgroeien tot een flinke mesthoop. En kun je opnieuw beginnen met orde in de chaos scheppen! Komt dit je bekend voor? Bij ons thuis zijn er 3 struikelblokken waardoor het nog wel eens mis gaat.

De vaat

Struikelblok 1 is bij ons de vaat na afloop van het avondeten. Rond half 9 zijn we meestal klaar met eten en heb ik eigenlijk geen zin en energie meer om af te ruimen en/of de andere gezinsleden aan te sporen hun deel te doen. Optimistisch denk ik dan, ach dat doe ik morgenochtend wel even. Niet dus! Want morgenochtend zijn er andere zaken die mijn aandacht vragen. De ontbijtboel wordt niet meer weggeruimd want waarom zou ik? Een aanrecht met aangekoekte vaat nodigt niet bepaald uit om de ontbijtspullen weg te ruimen. Nee, we stapelen gewoon vrolijk verder!

Rommel vermenigvuldigt zich

Op de een of andere manier werkt dat door op de rest van het huis. Mijn vaste plek achter de laptop aan de eettafel groeit langzaam maar zeker dicht. De beruchte rommelmagneten raken vol en verplaatsen zich door de rest van het huis. Het begint op het aanrecht en gaat richting de eettafel, vervolgens blijft er op de salontafel van alles staan en gaan we naar het plankje in de hal. Dan de traptredes naar boven, de stoelen en tafels in de slaapkamers en voila, er moet weer een grote opruimsessie aan te pas komen!

Bewust worden

Overkomt dat jou ook? Dan is het nu zaak om dit aan te pakken. Waar gaat het bij jou thuis mis? Het zijn vaak dezelfde valkuilen waar we iedere keer opnieuw instappen. Als je herkent op welk moment het fout gaat, dan wordt het makkelijker om echt iets te veranderen. Maar om daadwerkelijk zaken anders te gaan regelen, moet je wel weten wat de oorzaak van het probleem is! Kijk dus de komende tijd kritisch naar je huishouden. Waar gaat het mis en wat zou je kunnen doen om te zorgen dat het beter gaat?

Mogelijkheden

Denk in mogelijkheden in plaats van onmogelijkheden. We doen je een aantal ideeën aan de hand om het afruimprobleem op te lossen.

  • Lees hieronder ons plan van aanpak (taken beter verdelen en erop toezien)
  • Heb je de financiële ruimte? Huur dan een ochtendmanager in die ’s morgens je huis gladstrijkt
  • Plan je menu anders. Doordeweeks meer makkelijke eenpans maaltijden bereiden
  • Kook extra grote porties die je invriest voor een andere keer. Heb je echt geen puf die avond, dan warm je eenvoudig een maaltijd op. Betekent minder vaat!
  • Ruim je spullen tijdens het koken steeds meteen weg of zet in de vaatwasser. Laat de vaatwasser eventueel draaien tijdens de maaltijd.
  • Gebruik een kookwekker. Zet deze op 10 of maximaal 15 minuutjes en ga aan de slag. Maak er een wedstrijdje van om binnen die tijd je boel weg te hebben geruimd. En wat zijn nu 10 of 15 minuutjes op een hele avond?
  • Beloon jezelf wanneer je de taak hebt gedaan!

Plan van aanpak

Wij (lees ik) hebben voor ons gezin een plan van aanpak gemaakt voor na het avondeten. Het koste wat moeite om de andere gezinsleden van het nut daarvan te overtuigen. Maar de aanhouder wint! De schalen en pannen laat ik in de keuken staan en iedereen schept daar op. Scheelt met afruimen, want de pannen blijven in de keuken. Iedereen is hier nu verantwoordelijk voor zijn eigen bord, bestek, glas en andere spullen die ze gebruikt hebben. Moet de vaatwasser uitgeruimd worden en hebben ze daar geen zin in. Prima! Dan mogen ze de vaat met de hand afwassen. Dan zijn er elke avond 2 mensen verantwoordelijk voor het verdere afruimen en loop ik de boel nog even snel na.

Volhouden

Om succes te hebben met de verandering moet het een nieuwe gewoonte worden waar je eigenlijk niet meer bij na hoeft te denken. Zet het in je telefoon, schrijf het op een post-it blaadje en plak het op de deur, zorg dat je er dagelijks aan herinnert wordt! En nog belangrijker, zet die kookwekker en kom daadwerkelijk van de bank af. Het voorkomt stress en grote opruimsessies!

Over de schrijver
Hoi ik ben Lize en ik ben het gezicht achter VriendinnenOnline. Het concept is opgezet voor vrouwen om laagdrempelig nieuwe vriendinnen te leren kennen. Ik schrijf en spreek veel over het onderwerp ‘vriendschappen’, een prachtig thema dat ik graag onder de aandacht breng!
Reactie plaatsen

Zoek jij nieuwe vriendinnen bij jou in de buurt?