Recept: Gezonde pizza met een bodem van bloemkool
04 februari 2018 

Recept: Gezonde pizza met een bodem van bloemkool

Knapperige pizzabodem maken

Ik houd stiekem helemaal niet zo van bloemkool. Het is een saai bittere groente wat gewoon niet zoveel toevoegt. De eerste bloemkoolpizza die ik maakte smaakte nog teveel naar bloemkool: me no like! Dat paste ik eerst aan door de mozzarella (zoals in veel recepten) die je mengt met de bloemkool deels te vervangen door gorgonzola, en later door geitenkaas. Dat werkte! Een sterke kaas dus in de pizza.

Maar de pizza bleef nog een beetje soppig en daardoor kon het eigenlijk nog niet de naam pizza dragen. Tótdat ik een recept tegen kwam waar de bloemkool na het koken nog eens werd uitgewrongen in een theedoek! And thát does the trick. Resultaat: een perfecte knapperige pizzabodem die niet al teveel smaakt naar bloemkool.

Benodigdheden voor één grote pizza:

  • 1 medium bloemkool in roosjes
  • 150 gram geraspte kaas (ik gebruikte mozzarella gemengd met geitenkaas, maar je kunt zelf variëren met kazen!)
  • 1 ei
  • 1 el oregano
  • 4 uitgeperste teentjes knoflook
  • zout
  • peper

Aan de slag

Was de bloemkool, snijd in roosjes en maak fijn in een keukenmachine tot kleine “rijst”korrels. Gooi de korrels in een ovenschaal en zit dit voor 8 minuten in de magnetron zodat ze zacht worden. En dan komt de belangrijke stap, gooi in een schone theedoek. Draai de theedoek dicht en knijp heel hard totdat er geen water meer uit komt. De theedoek zal helemaal nat zijn, want je verliest nog veel water.

Het deeg
Mix in een kom de bloemkool, kaas, ei, oregano en knoflook goed door elkaar. Het deeg is niet zo samenhangend zijn als je van pizzadeeg gewend bent, maar don’t worry, het zal bij elkaar blijven in de oven. Leg bloemkoolmengsel op een bakplat bedekt met bakpapier en druk het voorzichtig plat. Druk zo plat mogelijk als het kan, zonder gaten te creëren. Besprenkel met wat zout en peper.

Bakken
Bak de pizzabodem in het midden van de oven op 220 graden voor 15-20 minuten of totdat de randen bruin zijn. Als de bodem is gebakken kun je naar wens de topping toevoegen. Ik ging voor een simpele topping van tomatensaus met plakjes tomaat, ananas, salami en geraspte kaas. Bak de pizza verder in de oven voor 5-10 minuten totdat de kaas gesmolten is. Snijd de pizza in stukken en serveer warm.

Wat vonden wij ervan?

Mijn man, mijn moeder en ik genoten ontzettend van deze bloemkoolpizza! Met z’n drieën proefden we de pizza en kwamen we tot de conclusie dat de bloemkool nauwelijks te proeven is (yay!). Dankzij de oregano en geitenkaas is de bloemkool niet overheersend en krijg je een mooie balans. Ook is er totaal niets over van de textuur van bloemkool en krijg je een mooie samenhangende en knapperige bodem.

Toch kun je niemand écht voor de gek kunnen houden, want een normale pizza smaakt toch wel heel anders. Maar deze bloemkool pizza is zeker heerlijk en een fijne manier om meer groente te eten! Probeer het absoluut eens en laat me weten wat je er vindt.

Liefs! X Shifra

Over de schrijver
Hoi ik ben Lize en ik ben het gezicht achter VriendinnenOnline. Het concept is opgezet voor vrouwen om laagdrempelig nieuwe vriendinnen te leren kennen. Ik schrijf en spreek veel over het onderwerp ‘vriendschappen’, een prachtig thema dat ik graag onder de aandacht breng!
Reactie plaatsen