Omgaan met negatieve gedachten, zo doe je dat!
08 augustus 2016 

Omgaan met negatieve gedachten, zo doe je dat!

Het denken gaat automatisch. Het lijkt misschien alsof het denken je overkomt en dat is aan de ene kant ook wel zo, maar je hebt er zelf ook invloed op.
Je kunt er voor kiezen om bewust met “het denken” om te gaan en bewust te kiezen voor een misschien wel positievere kijk. Makkelijk is het niet! Ik geef je een aantal tips.

Stel jezelf vooraf de vraag:
“Wil ik me laten meeslepen door mijn gedachten, of wil ik denken vanuit mijn hart en zelf kiezen?”

1. Zie ze

Zie je negatieve gedachten. Voorbeelden hiervan zijn: “Ik kan het niet”, “anderen mogen mij niet”, “alles wat ik doe is fout”. De meeste negatieve gedachten komen onbewust bij je binnen. Wees alert! Zo kom je er achter welke negatieve gedachten er vaker aanwezig zijn in je hoofd.
Doe dit iedere dag, schrijf het ook op, zo leer je gelijk te observeren en dat is weer goed voor je zelfreflectie. Zo kun je jezelf en later anderen feedback geven. Dit vraagt wel om wat training en makkelijk is het zeker niet.
Zet tegenover elke negatieve, ook een positieve gedachte.

2. Neem negatieve gedachten niet altijd serieus

Een gedachte is er nu eenmaal. Duw het niet weg, kraak het ook niet af, zo neem je het serieus en ben je er onbewust mee bezig. Laat het. Laat het zoals het is. Door dit te doen onthecht je je van deze gedachte.

3. Zijn je gedachten wel allemaal echt waar?

Vraag jezelf af of je negatieve gedachten wel kloppen. Zo neem je niet gelijk alle negatieve gedachten aan en op die manier kun je bewust kiezen. Als je inziet dat het niet waar is en je dus niet meer in die gedachten geloofd, laat die negatieve gedachte jou los.

Wat zijn jouw tips? Laat het weten in de comments!

Over de schrijver
Hoi ik ben Lize en ik ben het gezicht achter VriendinnenOnline. Het concept is opgezet voor vrouwen om laagdrempelig nieuwe vriendinnen te leren kennen. Ik schrijf en spreek veel over het onderwerp ‘vriendschappen’, een prachtig thema dat ik graag onder de aandacht breng!
Reactie plaatsen

Zoek jij nieuwe vriendinnen bij jou in de buurt?