Omgaan met jaloezie in een vriendschap
21 februari 2017 

Omgaan met jaloezie in een vriendschap

Omgaan met emotie

Emoties zijn onlosmakelijk verbonden met mensen. We voelen ze en hebben niet altijd de controle er over. Ze steken de kop op. Of je het nou wilt of niet. In deze maatschappij waar veel mensen gedreven worden door succes is het niet gek dat jaloezie omhoog borrelt zodra je door je Instagram feed scrolt en het ene na het andere perfecte selfie ziet of wanneer je het zoveelste succesverhaal hoort van een vriendin die opnieuw promotie heeft gemaakt. Je gunt het haar meer dan wie dan ook. Maar. Waarom heb ik dat niet?!

Beperk jezelf niet

Je beperkt jezelf enorm wanneer je jezelf constant afvraagt waarom iemand anders iets overkomt en jou niet. Door constant naar iemand anders zijn of haar successen te kijken, vergeet je je eigen hoogtepunten en ja, raak je ongelukkig omdat je het idee voedt dat je iets tekort komt. Terwijl dat uiteraard niet zo is. Daar komt bij dat jaloezie je relatie flink kan verpesten en je vriendschap flink op de proef kan stellen. Je reacties worden korter en minder oprecht, wat resulteert in scherpe verhoudingen. In een vriendschap wil je je namelijk gesteund voelen, niet beperkt.

Waar komt het vandaan?

Vraag jezelf af waar het gevoel vandaan komt? Is de jaloezie rationeel of irrationeel? Rationele jaloezie treedt op wanneer er redenen zijn om jaloers te zijn, bijvoorbeeld wanneer er iemand vandoor gaat met credits voor jouw werk, etc. Irrationele jaloezie komt juist voort uit je eigen onzekerheid. Bij de eerste vorm is het de vraag hoe de verhoudingen überhaupt in jullie vriendschap liggen, terwijl de tweede vorm er een is om absoluut aan te werken voordat het tussen jullie in komt te staan.

Bekijk het grote plaatje

Dus, waarom neemt jaloezie dan zo de overhand? Relativeer en kijk naar het grote plaatje. Je vriendin heeft vast en zeker ook mindere tijden gekend. Net als jij. Ze kent ook goede tijden. Net als jij. Je gunt haar die goede tijden ook. Net als zij jou het allerbeste gunt. Probeer daarom jaloezie om te zetten in waardering en oprechte blijdschap dat het haar gelukt is een mijlpaal te halen of iets tofs te scoren.
Over de schrijver
Hoi ik ben Lize en ik ben het gezicht achter VriendinnenOnline. Het concept is opgezet voor vrouwen om laagdrempelig nieuwe vriendinnen te leren kennen. Ik schrijf en spreek veel over het onderwerp ‘vriendschappen’, een prachtig thema dat ik graag onder de aandacht breng!
Reactie plaatsen

Zoek jij nieuwe vriendinnen bij jou in de buurt?