Netwerken: Ik kreeg je naam door van Gina!
28 april 2020 

Netwerken: Ik kreeg je naam door van Gina!

Een tijdje terug werd ik gebeld door iemand die interesse had in een loopbaantraject. Ter introductie zei ze: ‘Ik kreeg je naam door van Gina.’ Er ging eerlijk gezegd niet meteen een belletje rinkelen en dus vervolgde ze: ‘de schoonheidsspecialiste’. Aha! Dat had ik niet direct zien aankomen.

Gina’s praktijk zit bij mij om de hoek en als ik bij haar in de stoel zit, delen we dingen over werk, gezin en ondernemersissues met elkaar. Natuurlijk heeft ze die gesprekken ook met haar andere klanten dus ze hoort en weet veel. Toch had ik eigenlijk er nooit bij stil gestaan dat mensen via haar bij mij terecht zouden komen. Zij dus wel, want toen er iemand bij haar was die vertelde over de twijfels die ze had over haar werk, gaf ze aan een leuke loopbaancoach in de buurt te kennen!

Netwerken

Dat is dus de kracht van netwerken. Als mensen weten wat je doet, kunnen ze aan je denken als er iets voorbij komt wat voor jou interessant kan zijn. Tijdens de LinkedIn-workshops die ik geef, hoor ik regelmatig dat mensen heel voorzichtig zijn met het accepteren van connectieverzoeken. Met als reden dat sommigen in een heel andere branche zitten en dat linken dus niet zinvol is.

Zoals blijkt uit bovenstaand voorbeeld, klopt deze theorie dus niet. Je weet namelijk niet wat voor netwerk die persoon weer heeft. Misschien wel een zus, vriend, sportmaatje die precies datgene doet waar jij naar op zoek bent of die nodig heeft wat jij aanbiedt.

In het geval van een LinkedIn is het dus handig om bij een connectieverzoek het profiel van diegene te bekijken, de uitnodiging te accepteren en vervolgens een berichtje te sturen met de vraag of jullie elkaar al ergens van kennen en of je wellicht iets voor elkaar kunt betekenen. Je weet maar nooit namelijk!

Via Karin

Via een ander met iemand in contact komen, is om meerdere redenen handig. Als ik bijvoorbeeld een verzoek krijg van iemand die ik niet ken voor een netwerkgesprek en diegene zegt erbij dat ze mijn naam doorgekregen heeft van mijn oud-collega Karin, dan zal ik sneller tijd vrij maken voor dat netwerkgesprek. Zo werkt dat nou eenmaal.

Dus als je op zoek bent naar ander werk, een geschikt persoon zoekt voor een netwerkgesprek of een leuk aanbod hebt, denk dan eens wat verder dan alleen aan het voor de hand liggende. Vertel het aan zo veel mogelijk mensen, ook aan mensen van wie je misschien niet direct verwacht dat ze je kunnen helpen. Bijvoorbeeld de kapper, de bakker op de hoek en mensen bij je sportclub want het kan zomaar zijn dat jij ook onverwacht zo’n meedenkende ‘Gina’ tegenkomt….

Heb jij ook een leuk voorbeeld van hoe een ‘toevallig’ contact jou iets moois opleverde? Laat het hieronder weten!

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Zoek jij nieuwe vriendinnen bij jou in de buurt?