Jij bent een talent! Alleen, hoe ontdek je waar je goed in bent?
15 februari 2017 

Jij bent een talent! Alleen, hoe ontdek je waar je goed in bent?

Je wordt geboren als talent. Een mooi idee toch?

Als kind doe je vaak vanzelf al datgene waar je heel goed en bent en denk je daar helemaal niet over na. In de loop der jaren ontwikkel je je verder, word je er nog beter in en krijg je er meer ervaring mee. Alleen ben je je soms zelf helemaal niet bewust van wat dat talent precies is.

Ik spreek nogal wat mensen die geen voldoening meer uit hun werk halen en niet goed weten waarom. Ze zijn van de ene baan in de andere gerold of doen juist al heel lang hetzelfde en ineens is daar een moment dat ze merken dat het niet meer klopt. Dat kan allerlei redenen hebben maar het zou heel goed kunnen dat het komt omdat het werk niet aansluit bij dat waar jouw talent zit.

Eén woord

In een workshop die ik geef, gebruiken we vaak het idee van Jan de Dreu die ervoor pleit je talent in één woord te vangen. Als je namelijk weet wat dat is, kun je ook veel makkelijker bedenken waar en voor wie je nog meer iets kunt betekenen en wordt het dus eenvoudiger meer mogelijkheden te zien voor ander werk dan alleen datgene wat je altijd al gedaan hebt.

Neem bijvoorbeeld Edith die jaren als stewardess heeft gewerkt. Toen het ophield had ze geen idee wat ze moest. Tot ze ontdekte dat haar talent ‘ontzorgen’ is. Nu is ze gastvrouw bij een conferentieoord waar ze doet waar ze als stewardes ook goed in was: ervoor zorgen dat het de klanten aan niets ontbreekt. Dat het niet meer in een vliegtuig is, maakt niet uit!

Wat is talent?

Een talent is een optelsom van alles wat jij in je hebt aan eigenschappen, kwaliteiten en manier van doen om iets voor elkaar te krijgen waar een ander wat aan heeft. Het beste van jezelf bij elkaar en dat gevangen in één woord of een klein zinnetje.

Als je weet wat jouw talent is, kun je dus werk zoeken waarin je dat ten volle kunt benutten. Maar je kunt met die kennis ook je huidige werk steeds meer zo inrichten dat het jou beter ligt en jij met jouw talent de ander optimaal helpt.

Hoe ontdek je jouw talent?

Begin eerst maar eens met op een rijtje te zetten wat je goed kunt. Je kunt daarbij ook nog terughalen wat je als kind graag deed. Dat geeft vaak verrassende inzichten. Daarnaast kun je nog nagaan wat jou frustreert want dat is vaak juist een situatie waarin jij met jouw talent in actie komt en gaat doen waar je goed in bent!

Maak tenslotte de volgende zin af: ‘Ik ben een geboren…’

Het is best een opgave, maar zeker de moeite van het proberen waard. Ik ben benieuwd naar wat jij bent: ontdekker, ideeën-aanjager, ontknoper, ….

Succes!

Over de schrijver
Hoi ik ben Lize en ik ben het gezicht achter VriendinnenOnline. Het concept is opgezet voor vrouwen om laagdrempelig nieuwe vriendinnen te leren kennen. Ik schrijf en spreek veel over het onderwerp ‘vriendschappen’, een prachtig thema dat ik graag onder de aandacht breng!
Reactie plaatsen

Zoek jij nieuwe vriendinnen bij jou in de buurt?