Je draagt toch wel iets blauws bij je sollicitatie?
03 april 2015 

Je draagt toch wel iets blauws bij je sollicitatie?

Je hebt ze vast wel eens voorbij zien komen, de kleurentips. Wat zegt een bepaalde kleur en hoe houd je daar rekening mee bij je sollicitatie? Elke kleur roept een bepaalde emotie op en straalt iets uit, maar wat het precies oproept en uitstraalt verschilt soms weer per land en cultuur.

Sollicitatiekleuren
Zo staat de kleur rood bij ons voor krachtig en energiek, maar moet je er toch mee oppassen als je die kleur te overheersend draagt want dan kan het juist agressief en opdringerig overkomen en daarmee weerstand opwekken.
Zwart kun je beter vermijden, maar blauw daarentegen lijkt altijd goed. Daarmee kom je eerlijk en betrouwbaar over en met donkerblauw straal je ook nog wijsheid en autoriteit uit. Nou, wat wil je nog meer tijdens je sollicitatie! Gauw op zoek naar een mooi blauw jurkje of blauw colbertje. Gele kleding wordt afgeraden maar een geel accent daarentegen zou er voor zorgen dat je juist beter onthouden wordt. Ook niet onbelangrijk!

Blauw
Dat blauw een goede en veilige kleur is blijkt uit diverse onderzoeken. Zowel bij mannen als bij vrouwen blijkt het een favoriete kleur te zijn. Je ziet het behalve in kleding ook terug in logos, bijvoorbeeld van sociale netwerken. Denk maar aan Linkedin, Facebook, Twitter, skype maar ook bedrijven als KLM en Philips gebruiken blauw. Dat is echt geen toeval.

Paars
Laatst volgde ik een webinar over slim kleurgebruik voor je website. Daarin kwam onder andere naar voren dat paars nogal een uitgesproken vrouwelijke kleur is en dat dat mannen zou kunnen afstoten. Nou is mijn website al enige jaren online en de basiskleur daarvan is.. paars! Het grappige is dat ik vrij veel mannelijke clinten heb die ook nog eens via mijn website bij me terecht kwamen. Gelukkig hebben zij zich dus niet door de kleur laten afschrikken.

Wit
Wat zegt dat kleurgebruik nou precies? In hoeverre moet je daar rekening mee houden? Volgens mij geldt voor zowel websites als voor sollicitaties dat je je niet gek moet laten maken door alle adviezen. Het is in de eerste plaats belangrijk dat je iets kiest wat echt bij je past en waar jij je lekker bij voelt. Dat wil niet zeggen dat je helemaal geen rekening met kleurenadviezen moet houden. Bij sollicitaties wil je natuurlijk zo goed mogelijk voor de dag komen, dus het lijkt me heel verstandig om vooraf goed na te denken over wat je wil uitstralen en waarmee je dat het best kunt bereiken. Maar kleur alleen is nog niet alles. De kleur wit staat bijvoorbeeld voor ruimdenkend en openstaand voor nieuwe ideen, maar als die kleur je ontzettend bleek maakt, straal je daarmee nog niet het juiste uit. Een blauw colbertje kan heel eerlijk en betrouwbaar staan, maar als jij nooit colbertjes draagt en je je daarin een beetje stijf voelt, dan doet dat natuurlijk toch weer afbreuk.

Geel
Kortom: wees je bewust van de kracht en uitstraling van bepaalde kleuren, denk na over wat jij wil uitstralen bij een sollicitatie of ander belangrijk gesprek en kies dan iets wat bij die situatie past. Bij sollicitaties houd je natuurlijk ook nog rekening met de sector waarin je solliciteert. Voor een gesprek op een advocatenkantoor zul je wat formeler gekleed gaan dan bij een gesprek op een basisschool. Maar het allerbelangrijkste: kies iets wat bij jou past! Want ik ben ervan overtuigd, dat meer dan kleur, vooral jouw energie en hoe jij in je vel zit het meest bepalend is voor de indruk die je achterlaat.
En zon geel accent? Ach, aan een knalgele pen of een vrolijk geel mapje kun je je geen buil vallen. Test het eens uit, wie weet werkt het wel!

Succes met je kiezen van jouw beste kleur!

Over de schrijver
Hoi ik ben Lize en ik ben het gezicht achter VriendinnenOnline. Het concept is opgezet voor vrouwen om laagdrempelig nieuwe vriendinnen te leren kennen. Ik schrijf en spreek veel over het onderwerp ‘vriendschappen’, een prachtig thema dat ik graag onder de aandacht breng!
Reactie plaatsen

Zoek jij nieuwe vriendinnen bij jou in de buurt?