In shape komen is easy

Hoe kom je in shape? Schap je dan maaltijden of let je op de suikers die je binnenkrijgt? Dan hebben wij 5 tips hoe je dit voor elkaar krijgt!

Tip 1. Eet

In shape komen betekent niet maaltijden schrappen. Eten is namelijk een pre. Het is super belangrijk dat je voldoende calorieën binnenkrijgt. Je hebt immers brandstof nodig om jouw stofwisselingsmotor te starten. Wil jij je stofwisseling een tikkie harder laten werken? Kies dan voor complexe koolhydraten, voedingsvezels en eiwitten. Voorbeelden zijn volkoren producten, kipfilet, vis, noten en peulvruchten.

Belangrijk: Sla je ontbijt niet over! Net als de rest van je lichaam komt ook de stofwisseling ’s morgens op gang. Wanneer jij je ontbijt overslaat wordt je stofwisseling niet ‘wakker’. Kickstart je dag met een ontbijt!

Tip 2. Drink water

Zoals je vast wel weet heeft ons lichaam vocht nodig maar waarom eigenlijk? Voldoende water drinken is essentieel voor een optimale werking van processen in ons lichaam. Er is immers water nodig om voedingsstoffen op te nemen en afvalstoffen af te voeren. Daarnaast heb je als waterdrinker een betere spijsvertering, minder kans op spierafbraak, een gezondere huid en mooier haar. Wat wil je nog meer?

Tip 3. Minder suiker

Dat suiker niet gezond is weten we allemaal alleen minderen of zelfs stoppen met suiker blijft lastig. Wanneer je suiker eet maakt je lichaam een stofje aan waardoor je je (tijdelijk) goed voelt en omdat we dat gevoel fijn vinden zoeken we keer op keer suiker op. Het is een soort verslaving. Je eet suiker niet om je lichaam te voeden maar om het bekende goede gevoel opnieuw op te wekken. Het geeft een soort kick.

Aan de slag dus. Zo minder jij met suiker:

  • Lees de etiketten. Termen als dextrose, fructose en melasse zijn ook suikers!
  • Kies voor honing of agave siroop als suikervervanger.
  • Drink koffie en thee zonder suiker.
  • Verban frisdrank en vruchtensappen uit jouw koelkast. Maak zelf sapjes van verse groenten of fruit. Niet persen maar blenden dat fruit. Zo krijg je alle voedingsstoffen binnen.
  • Minder koolhydraten uit zetmeel (brood, pasta en aardappelen), deze zijn als suiker voor je lichaam. Kies voor koolhydraten uit volkoren granen, groenten of fruit.

Tip 4. Train lekker thuis

Jouw verbranding een boost geven? Kies voor een cardio- of krachttraining. Je verbrandt tijdens en na een training meer energie en dankzij spieropbouw is dit ook blijvend. Spieren verbranden immers meer calorieën als vet. Dubbelfun dus!

En wat de gym-haters onder ons vast heel leuk vinden is dat je tegenwoordig kunt sporten waar en wanneer je maar wil. En zelfs gratis! Het enige wat je nodig hebt is je smartphone en een sport app naar keuze.

Tip 5. Ontstress

Je kent het wel, je staat in de file en het schiet maar niet op oftewel je raakt gestrest. Wanneer je stress hebt wordt het hormoon ‘cortisol’ aangemaakt. Dit hormoon stampt uit de oertijd en is er eigenlijk om je te ‘redden’ uit levensbedreigende situaties. Cortisol maakt je lichaam alert en zorgt er indirect voor dat je lichaam minder aandacht besteed aan de verbranding waardoor je sneller vet opslaat en minder spiermassa opbouwt. Daarnaast ga je na zo’n stressmoment vaak meer eten. En dat is niet zo gek, je lichaam denkt namelijk dat je jezelf hebt moeten inspannen om ‘in leven te blijven’ en wil zichzelf herstellen.

Wat te doen? Just relax! Slaap meer, lach meer, geniet van de kleine dingen en blijf vooral positief.

Tip 6. Focus

In shape komen gaat natuurlijk niet vanzelf. Je zult jezelf moeten motiveren. Pas als jezelf vastbesloten bent om te veranderen lukt het. Ben jij er klaar voor? Let’s get in shape!

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Zoek jij nieuwe vriendinnen bij jou in de buurt?