In 5 stappen naar een succesvol netwerkgesprek!
02 maart 2016 

In 5 stappen naar een succesvol netwerkgesprek!

Dat je bij het zoeken naar ander werk tegenwoordig echt niet meer om netwerkgesprekken heen kunt, daar is inmiddels iedereen wel van overtuigd. Het voeren van die gesprekken hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn, als je maar een aantal dingen goed in de gaten houdt.

#1 Bepaal je doel
Belangrijk is dat je goed weet wat je gaat doen en welk doel je ermee hebt.
De belangrijkste eerste vraag is: Wat wil je met je netwerkgesprek bereiken? Misschien wil je uitzoeken of een bepaald bedrijf of sector echt zo leuk is als je denkt. Of je wil achterhalen wat je precies moet kunnen en wat voor eisen er gesteld worden aan een bepaalde functie die jou interessant lijkt. Het kan van alles zijn, dus bedenk eerst goed wat jij wil uitzoeken: Wat wil je met dit netwerkgesprek helder krijgen?

#2 Bedenk wie jou daarbij kan helpen
Vervolgens ga je op zoek naar een geschikte persoon. Wie uit jouw netwerk zou jouw vragen kunnen beantwoorden? Voor je eerste netwerkgesprek is het handig om iemand te vragen die je al kent. Ga na wie in je familie, vrienden- en kennissenkring de juiste persoon kan zijn. Misschien ga je niet met die persoon zelf het gesprek houden, maar kan hij/zij je wel met de juiste persoon in contact brengen. Via via werkt altijd beter dan koud op iemand afgaan.

#3 Geef aan dat je je aan het orinteren bent
Als je weet wat je doel is en met wie je een netwerkgesprek wil, is het tijd om die persoon te gaan benaderen. Belangrijk hierbij is dat je duidelijk aangeeft wat jij met het gesprek voor ogen hebt. Met andere woorden: je doel.
Een netwerkgesprek is GEEN sollicitatiegesprek, dus geef de ander ook niet dat gevoel. Maak duidelijk dat je je aan het (her)orinteren bent.

#4 Bereid je goed voor
Als de afspraak gemaakt is, ga je goed voorbereid erop af. Neem een lijstje mee waarop de vragen staan die je wil stellen zodat je niets vergeet. Natuurlijk hoort bij de voorbereiding ook het je verdiepen in de persoon met wie je een afspraak hebt en informatie opzoeken over de organisatie waar diegene werkt.

#5 Geef iets terug
Netwerken draait om geven en nemen. Denk na waarmee jij de ander zou kunnen helpen! Wellicht kun je de ander aan een goed contact helpen. Wat het ook altijd goed doet, is bijvoorbeeld om na het gesprek op Linkedin een van de vaardigheden van je gesprekspartner te onderschrijven!

Cadeau voor jou!
Dit waren alvast een paar handvatten. Wil je nog veel meer tips, voorbeelden, een stappenplan en inzicht in veel gemaakte netwerkfouten? Dan heb ik iets heel leuks voor je.
De online minicursus: Netwerken, ook iets voor jou! In 2 videolessen en bijbehorend e-book leg ik je stap voor stap uit hoe je heel gericht en effectief netwerkgesprekken kunt inzetten in de verschillende fasen van je zoektocht naar je nieuwe droombaan!

Klik hier en vraag nu gratis de minicursus aan en je ontvangt direct videoles 1 en het e-book in je mailbox!

Ik wens je veel netwerkplezier!

Over de schrijver
Hoi ik ben Lize en ik ben het gezicht achter VriendinnenOnline. Het concept is opgezet voor vrouwen om laagdrempelig nieuwe vriendinnen te leren kennen. Ik schrijf en spreek veel over het onderwerp ‘vriendschappen’, een prachtig thema dat ik graag onder de aandacht breng!
Reactie plaatsen

Zoek jij nieuwe vriendinnen bij jou in de buurt?