Hotel De Grote L

En ik beloof alvast dat je een mooie korte reis zal maken, want wat een fantastisch boek is dit.

Ik heb het natuurlijk over het boek van Sjoerd Kuyper, dat menigeen misschien al besproken heeft zien worden bij De wereld draait door.

Het boek neemt je mee naar een hotel aan de Hollandse kust, waar een vader met zijn zoon en drie dochters woont. Vader komt met hartproblemen in het ziekenhuis te liggen en zijn kinderen proberen het hotel te runnen, met alle gevolgen van dien. Alleen blijkt hun vader schulden te hebben

De stijl van Sjoer Kuyper is niet te evenaren en ik ga dan ook zeker niet proberen om er in de buurt te komen. Het verhaal zit vol humor en grapjes tussen de regels door, herkenbare situaties die een tikkeltje overdreven worden en een mengelmoes van romantiek en tragiek.

De gebeurtenissen volgen elkaar zo rap dat je nauwelijks tijd hebt om het voorgaande te verwerken.

Het leest als een trein. En dan niet de Thalys, maar eentje die wel op volle snelheid door het landschap schiet. Het is alleen wel zonde als je het in sneltreinvaart uitleest, want het is zo virtuoos geschreven dat je af en toe even moet genieten van Sjoerds taal en stijl.

Kos, de enige zoon, heeft heel veel te vertellen over alles wat hij meemaakt in de maand mei. Maar omdat schrijven in een dagboek voor meisjes is, spreekt hij zijn belevenissen in op cassettebandjes. Het verhaal wordt later door Isabel uitgetikt en becommentarieerd. Zij geeft af en toe net een andere kijk op de dingen, omdat zij er ook bij was, maar op die momenten andere dingen dacht dan Kos.

De drie zussen van Kos zijn alle drie totaal verschillende types; Pel de dierenvriend, Briek de gothic en Libbie de oudste die een beetje de moederrol heeft overgenomen. Ze maken ruzie met elkaar en met Kos, maar willen uiteindelijk allen maar n ding: Het hotel redden! En daar hebben ze heel veel voor over.

Kos wil naast het redden van het hotel ook heel, heel, heel graag bij Ajax gaan voetballen. Oh ja, en kussen met Isabel, maar zal hij dat ooit durven?

Sjoerd Kuyper heeft jeugdLiteratuur geschreven, met de grote L. Dus waag je een keer naar de jeugdafdeling van je boekhandel of bibliotheek, want dit is echt een aanrader.

Hotel De Grote L, Sjoerd Kuyper, Uitgeverij Lemniscaat, 12> jaar

Over de schrijver
Hoi ik ben Lize en ik ben het gezicht achter VriendinnenOnline. Het concept is opgezet voor vrouwen om laagdrempelig nieuwe vriendinnen te leren kennen. Ik schrijf en spreek veel over het onderwerp ‘vriendschappen’, een prachtig thema dat ik graag onder de aandacht breng!
Reactie plaatsen

Zoek jij nieuwe vriendinnen bij jou in de buurt?