Hoe zoom jij?

Zakelijk Zoomen is tegenwoordig heel populair. Of via Teams of een ander programma kan natuurlijk ook, het idee is hetzelfde. Hoe presenteer jij je? Ben je je bewust van de invloed daarvan?

Mijn zakelijke zoomgesprek

Een hele tijd geleden was ik op een bijeenkomst waar we begonnen met een voorstelrondje. Op zich nooit zo mijn favoriete deel, maar dat terzijde. De vrouw die naast me zat begon als volgt: Ik ben directeur. Ik was eerlijk gezegd toch meteen wel enigszins onder de indruk. Ze vervolgde haar zin als volgt: van mijn eenmansbedrijf. Aha, dat was een onverwachte toevoeging, maar het beeld van directeur was gezet!

Het triggerde me enorm. Ik zou nooit bedacht hebben me zelf zo voor te stellen, en ik ben dat daarna ook niet gaan doen, maar haar introductie had wel effect. Het had effect op mij maar waarschijnlijk ook op haarzelf. Als je jezelf ziet en neerzet als directeur dan handel je daar ook naar en dat is toch net anders dan dat je je zzp'er of freelancer voelt.

In between jobs

Wat zeg jij zelf als je op dit moment geen werk hebt en iemand vraagt wat je doet? ‘Ik ben werkloos.‘ of ‘Ik ben werkzoekend.‘ (dat klinkt al wat actiever) of ‘Ik ben communicatie-adviseur en me aan het heroriënteren op iets nieuws.‘

Je zou natuurlijk ook nog kunnen zeggen dat je overweegt om directeur te worden. Dat maakt op mij in ieder geval indruk.

Zoomen

En hoe presenteer jij je online? Momenteel zijn we massaal via Zoom, Teams of Skype aan het communiceren. En ook daarbij maakt het een verschil hoe je jezelf neerzet. Zo schreef Japke-d Bouma in haar blog dat ze zich erop betrapte dat ze degene die in een Zoom-sessie een glimmend kantoorpand als achtergrond had ingesteld toch iets serieuzer nam dan degene voor een rommelige inloopkast. Daar schrok ze zelf van, maar zo werkt het dus.

Wel eens bij stil gestaan?

En natuurlijk, het gaat niet alleen om de buitenkant maar de eerste indruk is al snel gemaakt en die is dus niet perse gebaseerd op jouw deskundigheid, kennis of ervaring. Wees je daar bewust van.

Niet alleen tijdens sollicitaties, maar dus net zo goed bij netwerkgesprekken, zoomsessies, overlegmomenten en ouderavonden. Let er komende dagen maar eens op zowel op je eigen presentatie als die van anderen.

Denk jij er anders over of heb je nog leuke voorbeelden en tips over jezelf presenteren? Laat het hieronder weten!

Hoi, mijn naam is Dorine van Bree. Ik werk als zelfstandig loopbaancoach en trainer onder de naam De Werkcoach. Ik begeleid mensen die iets anders willen met het ontdekken wat voor werk er past bij wie ze nu zijn en wat ze belangrijk vinden. Voor VriendinnenOnline blog ik over werk, werk zoeken en alles wat daarmee te maken heeft.

PS Binnenkort kun je weer meedoen met de gratis online loopbaanworkshop: ‘Naar je droombaan in 5 stappen!‘

Meer info en je aanmelden kan hier.

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Zoek jij nieuwe vriendinnen bij jou in de buurt?