Hoe je in kleine stappen succes kunt behalen
14 maart 2018 

Hoe je in kleine stappen succes kunt behalen

Of dat je wilt gaan hardlopen en je direct begint met een loop van 10 km waarna je vervolgens nog weken last hebt van je schenen en knien. Dat je daarmee voor jezelf maar weer bewezen hebt dat hardlopen niets voor je is en ook nooit wat wordt en je je nieuwe renschoenen meteen maar op Marktplaats zet?

In beide gevallen slaat je aanvankelijke enthousiasme en gedrevenheid om in frustratie en teleurstelling.

Kleine stapjes

Laatst las ik een boek dat gaat over een alternatieve manier van veranderen die wl tot succes en blijvend resultaat leidt. Dat boek heet De kunst van Kaizen. De schrijver, Robert Maurer, is een psycholoog die genteresseerd is in het tegenovergestelde van falen en onderzoekt hoe het kan dat mensen succesvol zijn en hoe ze dat succes kunnen vasthouden.

Zo liet hij een vrouw die veel te dik was niet naar de sportschool gaan maar gaf haar de opdracht elke avond tijdens het tv kijken 1 minuut rondjes rond de salontafel te lopen. Bij het woord sportschool werd zij namelijk bij voorbaat al opstandig en moedeloos, maar die ene minuut thuis bewegen was goed te doen. Zo werd langzaam de associatie met sporten anders en kon het bewegen langzaam uitgebouwd worden zonder frustratie dat er weer iets niet gelukt was. Een mooie manier en ik geloof zeker dat het voor veel mensen zo werkt.

Eenvoudige vragen

Iets anders uit de kunst van Kaizen is het stellen van eenvoudige vragen. Bijvoorbeeld:

  • Welke kleine actie kan ik nu alvast doen om erachter te komen wat ik leuk vind?
  • ‘Welke oplossingen voor probleem X kan ik in 5 minuten bedenken?’

Simpele vragen die je creativiteit in gang zetten in plaats van hard denken aan je ‘grote doel’ omdat dat juist vaak remmend werkt.

Jouw nieuwe droombaan

Bovenstaande werkt ook bij het vinden van ander werk waar je weer blij van wordt. Je hoeft niet direct je baan op te zeggen als je merkt dat je toe bent aan iets nieuws. En je hoeft ook niet in n dag je droombaan te kunnen omschrijven als je op dit moment alleen nog maar weet wat je niet meer wilt.

Je kunt bijvoorbeeld beginnen met alleen elke dag kort opschrijven welk moment op je werk of thuis die dag heel prettig was. En als je bijvoorbeeld als een berg tegen netwerken of solliciteren opziet, begin je met het voeren van korte gesprekken met bekenden over werk.

Kleine stapjes dus, die een verandering in gang zetten en het ook nog leuk houden!

Mijn vraag aan jou:
Welke kleine stap kun jij nu al zetten op weg naar het vinden van jouw nieuwe droombaan?

Ik ben benieuwd! Leuk als je het hieronder laat weten.

Over de schrijver
Hoi ik ben Lize en ik ben het gezicht achter VriendinnenOnline. Het concept is opgezet voor vrouwen om laagdrempelig nieuwe vriendinnen te leren kennen. Ik schrijf en spreek veel over het onderwerp ‘vriendschappen’, een prachtig thema dat ik graag onder de aandacht breng!
Reactie plaatsen

Zoek jij nieuwe vriendinnen bij jou in de buurt?