Hoe ga jij om met een afwijzing?
02 november 2019 

Hoe ga jij om met een afwijzing?

Wat doe je als je 100 keer gesolliciteerd hebt en nooit wordt uitgenodigd? Zie je het als teken dat je niet geschikt bent voor het werk dat je zoekt? Denk je dat je met minder genoegen moet gaan nemen? Of ga je je manier van solliciteren veranderen?

Boek: Sterker dan afwijzing

Bovenstaand voorbeeld komt uit het boek Sterker dan Afwijzing van Jia Jiang. In dat boek start de schrijver een afwijzingsproject omdat hij merkt dat hij zich nogal uit het veld laat slaan bij elke afwijzing die hij krijgt. Hij gaat daarom bewust op zoek naar afwijzingen door allerlei bijzondere vragen te stellen en vreemde verzoeken te doen waar hij als antwoord ‘nee’ op verwacht.

Tot zijn grote verbazing krijgt hij alsnog veel vaker ja te horen, maar hij leert daarnaast veel over zowel het ontvangen als het geven van een ‘nee’. Van zijn verzoeken en de reacties daarop maakt hij filmpjes en blogs en die slaan enorm aan. En in plaats van de nieuwe Bill Gates te worden (wat zijn jongensdroom was) wordt hij afwijzing-expert!

Het boek zette me aan het denken. Hoe reageer ik zelf als ik een ‘nee’ krijg? Bij anderen moedig ik graag aan om vooral niet meteen op te geven. Maar ik betrap me er wel eens op dat ik het voor mijzelf soms best een uitdaging vind.

Wat zou jij doen?

Laten we een concrete loopbaansituatie nemen. Stel je hebt de ideale persoon op het oog voor een netwerkgesprek bij diegene op het werk. Je stuurt haar een vriendelijk verzoek. Helaas; je krijgt een kort ‘nee, sorry’ als reactie. Ga je bij de pakken neer zitten en bedenk je dat netwerkgesprekken voor jou dus niet werken? Dat zou jammer en ook niet echt slim zijn.

Maar wat dan wel? 

Geïnspireerd door de schrijver hieronder een aantal alternatieve reacties:

✔︎ Kijk wat je kunt veranderen in je aanpak en probeer het opnieuw. Schakel een wederzijdse connectie in waardoor de ander je verzoek eerder zal accepteren, of doe bijvoorbeeld het verzoek de volgende keer telefonisch in plaats van per mail.

 ✔︎ Vraag door. Misschien heeft de ‘nee’ met iets heel anders te maken dan je denkt.

 ✔︎ Probeer samen met de nee-zegger een alternatief te bedenken. ‘Ken je iemand anders aan wie ik dit zou kunnen vragen?’

 ✔︎ Ga ‘onderhandelen’. “Ik snap dat een netwerkgesprek veel tijd kost, is het misschien een idee dat ik telefonisch een paar vragen stel?”

 ✔︎ Bedenk dat elke ‘nee’ je uiteindelijk dichter bij een ‘ja’ brengt 🙂

 ✔︎ Ga net als de schrijver van het boek juist nog veel meer verzoeken bedenken waar je vrijwel zeker een afwijzing op denkt te krijgen en zie het als een spel. Zet je netwerkgesprekvraag uit onder allerlei mensen van wie je verwacht dat ze het zeker niet zullen doen. Wie weet wat het oplevert? Ga lekker aan de slag!

Heb je zelf nog een voorbeeld van omgaan met afwijzing? Laat het hieronder even weten. Wil je meer praktische tips over netwerkgesprekken? Vraag dan hier de gratis minitraining ‘Netwerken, ook iets voor jou!‘ aan.

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Zoek jij nieuwe vriendinnen bij jou in de buurt?