Hoe ga je om met kritiek?

Negatieve kritiek
Negatieve kritiek is niet terecht. Laat je niet van je stuk brengen door onterechte kritiek en ga er niet op in. Vat het niet persoonlijk op, want dan heeft de boodschapper zijn doel bereikt: jou kwetsen. Het is makkelijk gezegd, maar probeer toch de negatieve woorden van je af te laten glijden. Je weet zelf dat het niet waar is en dat is het belangrijkste. Negatieve kritiek is ongegrond en niet (of slecht) beargumenteerd.

Opbouwende kritiek
Opbouwende kritiek is bedoeld om je te helpen. In opbouwende kritiek zit niet alleen een oordeel, maar ook een advies. Dat advies is bedoeld om jou te helpen in het verbeteren in je werk. Je hoeft er natuurlijk niet perse iets mee te doen. Die keuze is aan jou. Opbouwende kritiek wordt vaak positief gebracht, maar hoeft niet altijd terecht te zijn.

Vraag om verduidelijking als je de kritiek van de ander niet snapt. Pas als je begrijpt wat de ander bedoelt, dan kan je gaan nadenken over het feit of de kritiek terecht of onterecht is. Word je overvallen? Geef dit aan, daar is niks mis mee. De ander snapt dat je dan even de tijd nodig hebt om het te verwerken.

Over de schrijver
Hoi ik ben Lize en ik ben het gezicht achter VriendinnenOnline. Het concept is opgezet voor vrouwen om laagdrempelig nieuwe vriendinnen te leren kennen. Ik schrijf en spreek veel over het onderwerp ‘vriendschappen’, een prachtig thema dat ik graag onder de aandacht breng!
Reactie plaatsen

Zoek jij nieuwe vriendinnen bij jou in de buurt?