Het is tijd om je niet meer te laten weerhouden door angst...
20 oktober 2014 

Het is tijd om je niet meer te laten weerhouden door angst...

Echter, als je de angsten die wij doorgaans voelen eens onder de loep neemt, blijken ze in 99 van de 100% niet gegrond. Terwijl we in veel gevallen nog wel dat dierlijke overlevingsinstinct volgen: vecht of vlucht.

Hoe bedoel je ‘niet gegrond’ hoor ik je denken. Nou, in veel situaties houdt angst je tegen te doen wat je eigenlijk zou willen doen. Vanuit je hart, vanuit je intuïtie of vanuit je wil. En dan is die angst niet effectief. Alleen in die schaarse gevallen dat er een leeuw voor je staat, is angst zeer effectief, want het geeft je dan de adrenaline om te vluchten (of te vechten ;)).

Maar in heel veel gevallen, de meeste, is je angst niet gebaseerd op het hier en nu. Het is vaak irreëel en heeft niks met de huidige situatie te maken, maar met gedachtes die we hebben over het verleden en/of de toekomst. Onze angst blijkt vaak voor te komen uit eerdere ervaringen, die lijken op de huidige ervaring. Bewust, of onbewust.

Maar desondanks kan je er wel heel veel last van hebben. Dus wat kan je er dan mee?

Pak de angst aan

Iedere keer als je angst voelt, richt je je aandacht op je ademhaling. Dus in plaats van vechten of vluchten, doe je even helemaal niks. Sterker nog je laat de angst even helemaal toe. Poeh! Ja….. Je voelt de angst even helemaal door je lijf gieren en je blijft erbij. En terwijl je goed blijft doorademen, adem je door de angst heen. Doe net of je een grote luchtbel in ademt. Adem richting je onderbuik en laat je adem dan via je middenrif en langs je hart weer naar buiten gaan, 4 tellen in en 4 tellen uit. Richt je aandacht helemaal op dit gevoel en voel tegelijkertijd hoe je groter wordt. Alsof je als een ballon opgeblazen wordt. En terwijl je dit voelt richt je je aandacht ook op hoe je hart zich opent. Zie het voor je! Visualiseer het.

Dit is de kracht van aandacht en de kracht van intentie. Je weet niet half hoe krachtig je hiermee bent…

Door deze kleine maar zeer effectieve oefening voel je dat je veel meer en veel groter bent dan je angst.

Probeer het maar eens een volgende keer.

Waar ben jij het meeste bang voor?

Over de schrijver
Hoi ik ben Lize en ik ben het gezicht achter VriendinnenOnline. Het concept is opgezet voor vrouwen om laagdrempelig nieuwe vriendinnen te leren kennen. Ik schrijf en spreek veel over het onderwerp ‘vriendschappen’, een prachtig thema dat ik graag onder de aandacht breng!
Reactie plaatsen

Zoek jij nieuwe vriendinnen bij jou in de buurt?