Het grote verlangen
Is het liefde, is het seks? Dat kan, helemaal als je verliefd bent want dan vechten die twee om de voorrang, des te heviger. Maar het hoeft niet bij dit ‘aardse’ te blijven. De geschiedenis staat bol van gedichten, verhalen en kunstwerken die gaan over het grote verlangen.

Van de wens ergens in op te gaan, in iets hogers meestal, tot de wil om samen te smelten met iets of iemand tot en met de drang naar het oude, naar hoe het geweest is. Het verlangen naar een ander leven, een soort ongeleefd leven, is een populair onderwerp onder psychoanalytici. En je kunt je daar wel wat bij voorstellen, want stel dat je iemand anders was, ergens anders leefde, uit andere mensen was geboren?

Zijn het vaak kinderen die hierover fantaseren, ook volwassen kunnen er wat van. Als we heel sterk naar iets verlangen, en dat kan ook gewoon een andere baan, een nieuw huis, of een andere gemoedstoestand zijn, dan zien we dat als iets natuurlijks, iets goeds ook meestal. Ook al verlang je naar een heerlijke omhelzing met je buurman die getrouwd is – er is eigenlijk niets slechts aan, aan dat verlangen. En bovendien (dit is vooral heel eigentijds) je mag toch gewoon verlangen wat je wilt? Als we iets hoog in het vaandel hebben, dan is het wel de vrijheid van het verlangen.

Vreemd is dat eigenlijk, dat we ergens naar verlangen beschouwen als iets goeds. Terwijl iedereen weet dat die hemelse omhelzing met de buurman de hel kan doen losbarsten, dat de nieuwe baan een volledige ramp kan worden en dat dat nieuwe huis niet alleen figuurlijk, maar ook nog wel eens letterlijk onder water kan komen te staan. Om nog maar te zwijgen hoe ellendig liefde & seks in een mensenleven kunnen huishouden. Soms lijkt het wel een regelrechte val, waar je door de kracht van dat verlangen wordt ingezogen. Daar staat gelukkig ook heel vaak iets tegenover: dat je juist door allerhande rampspoed een kijkje dieper in het leven zelf kan nemen: je krijgt het beter door, je snapt meer hoe het werkt en je eigen weg kun je steeds beter uitstippelen omdat je nu eenmaal geen ezel bent (twee keer, zelfde steen). Of… is dit nu weer iets te positief?

Hoe dan ook, nu we toch allemaal heel mindfull bezig zijn, is het ook wel interessant om eerst dat verlangen zelf eens te begluren, af te tasten en te bevragen waar het eigenlijk over gaat. Het zal er niet minder om worden, maar wie weet, kun je her en der een beetje bijsturen, je niet helemaal overgeven aan die verleidelijke, zinderende stromen

Heb jij weleens een groot verlangen gehad naar iets wat onmogelijk was?
Over de schrijver
Hoi ik ben Lize en ik ben het gezicht achter VriendinnenOnline. Het concept is opgezet voor vrouwen om laagdrempelig nieuwe vriendinnen te leren kennen. Ik schrijf en spreek veel over het onderwerp ‘vriendschappen’, een prachtig thema dat ik graag onder de aandacht breng!
Reactie plaatsen

Zoek jij nieuwe vriendinnen bij jou in de buurt?