Go nuts, go healthy; waarom noten gezond zijn!
12 december 2016 

Go nuts, go healthy; waarom noten gezond zijn!

Als je een beetje bewust en gezond leeft, dan is het je zeker niet ontgaan dat noten erg gezond zijn. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat mensen die een klein handje ongezouten en ongebrande noten per dag eten minder kans hebben op hart- en vaatziekten, diabetes type -2 en longziekten. Daarnaast zijn noten-eters doorgaans ook slanker. Let op, het gaat het om ongeveer 30 gram noten per dag!

Waarom zijn noten dan zo gezond?

Noten bestaan voor 80 tot 90 % uit onverzadigde (gezonde) vetten. Ook zijn noten een bron van eiwitten en bevat het vitamines en mineralen als magnesium, zink, kalium, calcium, ijzer, koper en selenium.

En van de belangrijkste redenen waarom noten zo gezond zijn is de samenstelling van gezonde vetten, antioxidanten en mineralen. Deze kunnen je slechte cholesterol en bloeddruk verlagen en ontstekingen tegengaan. Dit zijn allemaal zaken die de kans op overgewicht, hart- en vaatziekten en andere chronische ziekten helpen tegen te gaan.

De meest gezonde noten (en hun unieke kenmerken) voor jou op een rij:

– Walnoten
Walnoten bevatten van alle noten de meeste anti-oxidanten, omega 3-vetzuren en gezonde onverzadigde vetten.

– Amandelen
Amandelen zitten boordevol vitamine E, ze bevatten veel vezels en een relatief hoog aantal eiwitten. Ideaal voor sporters!

– Paranoten
Paranoten zijn rijk aan selenium. Selenium geeft een positieve boost op ons immuunsysteem. Twee paranoten per dag zijn al voldoende voor de Dagelijks Aanbevolen Hoeveelheid!

– Pecannoten
Pecannoten bevatten onverzadigde gezonde vetten, mineralen en vitamine B1. Vitamine B1 ondersteunt het energieniveau.

– Cashewnoten
Cashewnoten hebben de minste calorien per 100 gram van alle notensoorten. Verder zijn cashewnoten een rijke bron van koper. Je lichaam heeft koper nodig om ijzer te verwerken.

– Hazelnoten
Hazelnoten zijn evenals amandelen goed voor sporters door het stofje arginine. Dit stofje zorgt ervoor dat bloedvaten zich verwijden, hierdoor kan er meer zuurstof door de aderen vervoert worden en dit zou kunnen leiden tot betere sportprestaties!

– Macadamianoten
Macadamianoten bevatten het hoogste gehalte aan onverzadigde vetten. Daarnaast zitten ze vol met vitamines en mineralen als; magnesium, calcium, vitamine B1, kalium, fosfor, koper, zink en ijzer.

– Pistachenoten
Pistachenoten bevatten ook veel onverzadigde gezonde vetten, maar daarnaast ook de anti-oxidant: vitamine E en veel vezels. Daarnaast moet je pistache noten pellen, waardoor je minder snel geneigd bent er veel van te eten.

Over de schrijver
Hoi ik ben Lize en ik ben het gezicht achter VriendinnenOnline. Het concept is opgezet voor vrouwen om laagdrempelig nieuwe vriendinnen te leren kennen. Ik schrijf en spreek veel over het onderwerp ‘vriendschappen’, een prachtig thema dat ik graag onder de aandacht breng!
Reactie plaatsen

Zoek jij nieuwe vriendinnen bij jou in de buurt?