Huishoudelijke taken zijn niet ieders favoriet, maar toch moet het geregeld gebeuren. Huishoudelijke apparaten die het je net even makkelijker maken zijn daarom altijd fijn. Een goed voorbeeld hiervan is de draadloze steelstofzuiger. Maar haalt ‘ie het bij de ouderwetse stofzuiger met snoer? We zetten de voor- en nadelen voor je op een rijtje.
Sledestofzuiger vs steelstofzuiger
Het grootste verschil tussen de sledestofzuiger en een steelstofzuiger is natuurlijk dat de eerstgenoemde een snoer heeft en dus op het netstroom aangesloten moet zijn, terwijl de steelstofzuiger een oplaadbare accu heeft. En met name dit aspect zorgt voor voordelen en nadelen. We leggen je hieronder uit waarom.
Voordelen en nadelen van een sledestofzuiger
Zoals we al schreven heeft een traditionele sledestofzuiger een snoer, waardoor deze alleen werkt als deze in het stopcontact zit. Dit heeft als voordeel dat je stofzuiger dus nooit ‘leeg’ kan zijn, maar als nadeel dat je altijd met een ietwat onhandig snoer moet werken en geregeld van stopcontact moet wisselen om het hele huis te kunnen stofzuigen. Daarnaast is de sledestofzuiger ook nog eens een stuk zwaarder dan een steelstofzuiger, dus al met al is de sledestofzuiger behoorlijk minder handzaam. Zeker als je veel trappen in huis hebt.
Het stof kan bij deze stofzuiger op twee manieren worden opgevangen: in een stofzak of een stofreservoir. Een stofzak moet je geregeld vervangen, wat dus extra kosten met zich meebrengt, en een stofreservoir kun je gewoon legen. Dit laatste is op den duur dus een stuk goedkoper, echter is het reservoir wel wat kleiner waardoor je ‘m relatief vaak moet legen. Tot slot verbruikt een sledestofzuiger over het algemeen meer energie dan een steelstofzuiger.
Al met al kun je dus spreken van de volgende voordelen en nadelen van een sledestofzuiger:
+ Altijd te gebruiken (indien er stroom is) / geen tijdslimiet
+ Grote opvangcapaciteit
– Gebonden aan stopcontact + onhandig snoer
– Hoger energieverbruik
– Zwaarder gewicht
Steelstofzuiger
Een steelstofzuiger is zoals je inmiddels wel doorhebt een stofzuiger in de vorm van een steel en heeft geen snoer. Ideaal als je in een sneltreinvaart het hele huis wil stofzuigen zonder in de knoop te raken met het snoer en deze niet continu in verschillende stopcontacten wil pluggen. Een steelstofzuiger werkt namelijk op een accu, die je gemakkelijk via een oplaadstation (op het netstroom) kunt opladen. Dat opladen gaat over het algemeen snel, maar de gebruikstijd in sommige gevallen helaas ook. Verdiep je dus van tevoren goed in hoeveel minuten de accu per keer meegaat, want het kan zomaar zijn dat je accu leeg is voordat je klaar bent met stofzuigen. Gemiddeld kun je rekenen op zo’n 40 minuten. In dat geval is het verstandig om een steelstofzuiger te kiezen met een extra hoge accuduur, of een extra accu.
Bij de meeste steelstofzuigers wordt het stof opgeslagen in een relatief klein stofreservoir, maar er bestaan ook varianten met een stofzak.
Qua zuigkracht zit er behoorlijk veel verschil in per merk. Echter kun je er in de meeste gevallen van op aan gaan dat de zuigkracht van een steelstofzuiger vaak net iets minder is. Daarentegen is het energieverbruik van steelstofzuigers weer een stuk minder dan bij de ouderwetse stofzuigers. Tot slot vinden we het een groot voordeel dat je van vrijwel alle steelstofzuigers ook een kruimeldief kunt maken.
Al met al kun je dus spreken van de volgende voordelen en nadelen van een steelstofzuiger:
+ Draadloos
+ Licht en handzaam
+ Ook te gebruiken als kruimeldief
+ Snelle laadtijd
– Accuduur is beperkt
– Kleinere stofopvang
– Vaak lagere zuigkracht
Conclusie
Welke stofzuiger het beste bij jou past verschilt natuurlijk per persoon en per voorkeur, maar persoonlijk zijn wij erg fan van de steelstofzuiger. Juist omdat ‘ie zo handzaam is waardoor je ‘m er toch net even makkelijker en sneller bij pakt. Toch gehecht aan je sledestofzuiger? Dan is een steelstofzuiger ook ideaal voor erbij, voor de snelle opzuigklusjes! Op zoek naar een breed aanbod aan steelstofzuigers van Makita? Kijk dan eens bij Mastertools!
Nog meer huishoudelijke tips? Eerder hebben wij ook tips geschreven hoe je het beste je dakgoot kun schoonmaken!