Dakgoot schoonmaken: zo doe je dat!
03 december 2016 

Dakgoot schoonmaken: zo doe je dat!

Je wilt je dakgoot schoonmaken omdat deze verstopt zit of gewoon preventief. Heel belangrijk om af en toe te doen! Hoe pak je dat aan? Lees hier onze tips.

Verstopte dakgoot

In eerste instantie zal bij een verstopping de dakgoot overstromen, omdat het hemelwater niet meer weg kan lopen. Maar daarnaast kan een verstopping ook leiden tot schade aan de muur, het dak en aan de dakgoot zelf. Door het zware gewicht van onder meer het water kan de dakgoot namelijk gaan verzakken. En loop je kans op lekkages, vochtplekken en schimmel binnenshuis .

Uitbesteden of de klus zelf klaren

Je kunt de klus dakgoot schoonmaken natuurlijk uitbesteden aan een professional. Dat is zeker aan te raden wanneer de dakgoot zich op grote hoogte bevind of moeilijk bereikbaar is.

De klus de dakgoot schoonmaken kun je goed zelf uitvoeren wanneer de dakgoot makkelijk te bereiken is. Je hebt wel een stabiele ladder nodig en ga vooral niet in de weer met gammele trapjes of een constructie van een tuintafel en tuinstoel ofzo 😉

Om de dakgoot schoon te maken heb je de volgende materialen nodig:

 • ladder
 • handschoenen
 • schepje
 • vuilniszak of een emmer
 • eventueel een schuurspons of staalborstel
 • stoffer
 • bezem

Ladder

 • De ladder moet niet te recht worden gezet, maar ook niet te schuin. Zet de ladder neer en plaats je voeten tegen de trapboom (poten). Strek nu je armen recht vooruit. Wanneer je de ladder met gestrekte armen kunt pakken, dan staat de ladder goed.
 • Zet de ladder indien mogelijk vast.
 • Gebruik eventueel een ladderstopper, zodat de ladder niet weg kan glijden.
 • Laat de ladder minimaal 1 meter boven de dakgoot uitsteken.
 • Gebruik de bovenste 3 sporten (treden) van de trap niet om instabiliteit te voorkomen.
 • Zorg voor schone sporten (treden) en schone zolen, dit om uitglijden te voorkomen.
 • Bevestig eventueel een vuilniszak bovenaan de ladder om het vuil makkelijk af te voeren.

Dakgoot schoonmaken

Wanneer je de dakgoot gaat schoonmaken moet het niet gevroren hebben. Je begint met het verwijderen van de bladeren, takjes, mos en andere rommeltjes. Je kunt dit met de hand verwijderen of het schepje gebruiken.

De rommel verwijderen gaat het makkelijkste als het wat vochtig is. Je kunt het dan makkelijker vastpakken en het dwarrelt niet in het rond. Is het allemaal kurkdroog dan kun je overwegen om het wat vochtig te maken met de tuinslang.

Wanneer je de vuilniszak of emmer aan de bovenkant van de ladder vastmaakt, kun je daar makkelijk alle rommel in kwijt en het scheelt je straks met het opruimwerk op de grond.

Schoonmaken en doorspoelen

Vaak blijven er bladeren of ander afval aan de dakgoot plakken. Dit kun je verwijderen met een stoffer.

Gebruik een schuursponsje of een staalborstel als het zit vastgeplakt. Doe dit wel voorzichtig om beschadiging aan de goot te voorkomen.

Neem als laatst de tuinslang en beweeg het spuitstuk langzaam in de richting van de regenpijp om zo de dakgoot door te spoelen.

Voorzorgsmaatregelen

Staan er veel bomen rond je huis, dan kun je overwegen om voorzorgsmaatregelen te treffen. Je kunt een bladvanger in de regenpijp plaatsen, die voorkomt dat er bladeren in de regenpijp terechtkomen.

Je kunt ook een boldraadrooster bovenop de regenpijp plaatsen. Hierbij dien je wel de bladeren in de herfst te verwijderen, omdat anders het water niet weg kan lopen.

Een andere mogelijkheid is het plaatsen van gaas van kunststof of ijzer of door een afdekplaat te plaatsen. Dit houdt de bladeren, vuil en ongedierte uit de goot.

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Zoek jij nieuwe vriendinnen bij jou in de buurt?