Ga toch netwerken!

Snelle jongens
Best belangrijk dus dat netwerken en zeker als je op zoek bent naar een nieuwe baan. Toch blijken veel mensen wat negatieve associaties bij het woord netwerken te hebben. Sommigen denken aan snelle jongens in strakke pakken die onder het genot van wat alcoholische drankjes elkaar op een vrijdagmiddagborrel leuke opdrachten toebedelen. Het woord vriendjespolitiek duikt ook nogal eens op als het over netwerken gaat. Of dat je allerlei netwerkbijeenkomsten af moet om daar zo snel mogelijk van je visitekaartjes af te komen. De definitie van Van Dale werkt ook al niet echt mee. zijn best doen zoveel mogelijk invloedrijke mensen te leren kennen. Dat dekt inmiddels ook niet meer de lading van wat netwerken anno nu is.

Tegelzetter
Stel: de tegeltjes van je badkamer beginnen los te laten en van die bruine bloemmotieven erop was je toch al nooit gecharmeerd. Tijd voor een flinke opknapbeurt van de badkamer. Zelf heb je klussen niet echt als hobby en je partner heeft twee linker handen. Wat doe je dan? Ga je in de Gouden Gids, mocht je al kunnen vinden, zoeken? Waarschijnlijker is het dat je bij vrienden en familie gaat rondvragen of ze een handige, deskundige tegelzetter kennen waar ze goede ervaringen mee hebben.

Kortom: je schakelt je netwerk in om te vinden wat je zoekt! Dikke kans dat er wel iemand met een naam komt of die je doorverwijst naar iemand uit zijn of haar netwerk. En zeg nou zelf: jij kiest dan toch ook eerder een tegelzetter die je aanbevolen wordt dan zomaar iemand uit de Gouden Gids?

Via via
Waarom zou dat bij het vinden van een nieuwe baan anders gaan? Waarom zou je dan geen gebruik maken van het netwerk dat je hebt? Zeker als je ook nog eens weet dat ongeveer 70% van alle vacatures worden opgevuld door contacten van medewerkers van het bedrijf. Via hun netwerk dus!

Van directeur tot luizenmoeder
Overtuigd dat netwerken belangrijk is? En moeten dat zoals Van Dale aangeeft invloedrijke mensen zijn? Nee hoor, het gaat er niet om dat je zoveel mogelijk directeuren in je netwerk hebt. Het is wel belangrijk dat je je bewust bent van je netwerk en dat waarschijnlijk groter is dan je denkt. Als werkzoekende is tegenwoordig een profiel op Linkedin toch wel een must en daarmee kun je op een makkelijke manier aan je netwerk werken. Maar je neven en nichten, mensen uit je straat, ouders op het voetbalveld, de leesmoeders op de school van je kinderen, ook die mensen behoren tot je netwerk! En op het moment dat zij weten waar je naar op zoek bent, zullen ze je vast willen helpen en meedenken. Maar net zoals zij niet uit zichzelf met namen van goede tegelzetters naar je toe komen als ze niet weten dat jij je badkamer wil gaan aanpakken, zo komen mensen ook niet spontaan bij je langs om te vertellen met wie je eens zou moeten gaan praten voor die baan die je zoekt.

Dus: als je weet wat voor werk zoekt, zorg dan dat je een standaardzin paraat hebt over wat je zoekt en beter nog: over wat je te bieden hebt! Voor welk probleem ben jij de oplossing? Laat dat vervolgens aan zoveel mogelijk mensen weten. Want wie weet, heeft net die aardige luizenmoeder op school een zus die jou verder kan helpen!

Veel plezier met netwerken!

Over de schrijver
Hoi ik ben Lize en ik ben het gezicht achter VriendinnenOnline. Het concept is opgezet voor vrouwen om laagdrempelig nieuwe vriendinnen te leren kennen. Ik schrijf en spreek veel over het onderwerp ‘vriendschappen’, een prachtig thema dat ik graag onder de aandacht breng!
Reactie plaatsen

Zoek jij nieuwe vriendinnen bij jou in de buurt?