Food trends, what's hot (and what's not)?!
30 april 2014 

Food trends, what's hot (and what's not)?!

Geitenmelk voor elk. *1, 2. Geitenmelk ligt qua samenstelling dichter bij de melk die een mens produceert dan bijvoorbeeld koemelk. Daardoor is het geschikter voor menselijk gebruik. Het is lichter verteerbaar, geeft minder overgevoeligheidsreacties en maag-darmklachten. Let wel op, want geitenmelk is niet beter voor mensen met lactose intolerantie (het bevat vrijwel evenveel lactose als koemelk). Door geitenmelk te drinken neem je beter mineralen op. Het bevat geen A1 beta-casene (mede-veroorzaker van diabetes type 1). Geitenmelk heeft wel een wat typische smaak waar de meeste mensen even aan moeten wennen. Persoonlijk vind ik geitenyoghurt erg lekker! Try it at home 🙂

Exotische, natuurlijke ijsjes en ambachtelijk gebrouwen drankjes. Neem nou de banaan. Op de markt pik je zo een hele tros overrijpe bananen op. Ik ben geen fan van die bruine dingen en dus snijd ik ze in stukjes en vries ze in. Daarna met (een goede) staafmixer pureren en je hebt het meest heerlijke zoete romige bananen ijs dat je je kunt voorstellen! Puur natuur! Door er ander fruit, bijvoorbeeld blauwe bessen of passievrucht, doorheen te mixen kun je variren tot je een ons weegt. Nouja een ons 😉 Ook upcoming: ambachtelijk gebrouwen streekbier!

Groenten deluxe. Twee eetlepels groente alleen s avonds op je bord is zoooo pass! Groenten kunnen ook makkelijk bij je ontbijt, lunch en als tussendoortje. Je kunt veel meer met groenten dan je denkt! Behalve koken, bakken, roerbakken en frituren kun je het ook stomen, drogen, juicen en inmaken. Vooral dat laatste is weer helemaal hot, lekker n nog handig ook. Van onze moestuin komt bijvoorbeeld zoveel groente, dat nadat we familie en vrienden voorzien hebben van de nodige “greens”, nog een hele berg overhebben. En dus; inmaken maar! Als je eenmaal weet hoe het werkt vul je de potten in een handomdraai. Samen met vriendinnen een middagje groenten inmaken dus!

Mash it up! Mix meerdere hits tot 1 recept! Uhmmm Wat moet je je daar nu bij voorstellen? Denk aan een zoete pizza als toetje, de cronut (croissant-donut, zie foto), zoute koeken (koek gevuld met bacon & cheese), de ramen burger (je burger tussen 2 lagen noodles) en waarom niet: de cronut burger 🙂 Of ice cream sandwiches (iets wat trouwens in Sicili al jaren een hit is; de brioche gevuld met ijs en dan warme choco saus erover).

Voeding als medicijn. * 3, 4, 5. Dat voeding zorgt voor een goede gezondheid is bekend. Maar dat het ook kan werken als medicijn wordt nu langzaam in het westen steeds meer erkend. In Azi en Afrika is het heel normaal om kruiden te gebruiken tegen allerlei kwalen en ziektes. De gezondheidszorg en medici staan hier nog wat sceptisch tegenover (want tja, aan gezonde mensen valt geen geld te verdienen) Ik denk dat het voor de ene persoon wellicht beter aanslaat dan de ander, aangezien we allemaal een iets ander genen-pakket bezitten. Het juiste dieet zou medicijnen kunnen vervangen en ervoor zorgen dat je in de toekomst ziektes kunt voorkomen. Er zijn heel veel voedingsstoffen die een helende werking hebben.

Alles uit de omgeving! Een eigen moestuin hebben, kopen bij de biologische boer in de buurt, even naar de landwinkel of naar de markt. De locale kwaliteitsproducten zijn van vaak van goede kwaliteit en helemaal in trek. En logisch ook, het zijn verse seizoensproducten, ambachtelijk gemaakt met een persoonlijk verhaal. Van kazen, spelt producten tot wijn, in Nederland vind je het allemaal!

Anti diten. Diten, lijnen en tja.. toch weer crashen, klaar zijn we ermee! We gaan voor het gezondere, langdurige resultaat. We zijn ons beter bewust van de gezondere opties en kennen onderhand wat slechte voeding en diten met ons doet in negatieve zin. Daar doen we nu ons voordeel mee. Bewegen, sporten en gezonde voeding. Beetje bij beetje went je lichaam aan je nieuwe levensstijl. En dan kan af en toe een patatje of stukje taart (als je daar dan nog zin in hebt) best!

The Natural High. We willen ultiem genieten van natuurlijke en gezonde producten. Weg met dat naar plastic smakende voedsel vol slechte toevoegingen. En het (anti-) energie leverende voedsel en al die energie drankjes? Bah. Dahaaaag kant en klaar maaltijden. Vanaf nu leggen we de focus op smaak, looks, style en op interessante ingredinten. Gezond voedsel gaat ons verleiden. Het eten van een gerecht, we genieten ervan. Het geeft ons een kick, een natural high. Klinkt goed toch?

Natuurlijke zoetbronnen. *6, 7, 8. Chocolade gezoet met fruit en Pepsi-cola met Stevia? Jazeker! De geraffineerde suikers worden langzaam vervangen door een natuurlijke variant. Verschillende onderzoeken hebben uitgewezen dat (geraffineerd) suiker verslavend werkt en dus zoekt men naar alternatieven. Een paar voorbeelden zijn: stevia, palmsuiker, kokossuiker, agavesiroop, esdoorn-ahornsiroop, honing, bietensuiker, dadels of dadelstroop, moutstroop, oersuiker, mannitol, tagatose. het wil trouwens niet zeggen dat je suiker zomaar met een natuurlijk suiker kunt vervangen. Sommige van deze natuurlijke zoetstoffen zijn net zo slecht Persoonlijk ben ik fan van het gebruik van dadels in gerechten, dadelsuiker (gedroogde dadels verpulverd tot fijne korrels) bevat de meeste voedingsstoffen. Het beste blijft natuurlijk dat je niet naar een zoete vervanging moet zoeken, maar beter kunt proberen minder zoet te eten en drinken.

What’s not: cupcakes, schuim op je soep, ingewikkelde cocktails, grappig gevormd voedsel voor kinderen, bacon flavoured bonbons, liflafjes, koken uit pakjes en zakjes.

Het leuke van trendlijstjes is dat ze inspirerend zijn. Je pikt dat eruit waar je iets mee kan of dat waarvan je meer wilt weten, iets wat nieuw voor je is of wat je misschien graag eens wilt proberen. Zo doe je er slim, hip n smaakvol je voordeel mee!

Over de schrijver
Hoi ik ben Lize en ik ben het gezicht achter VriendinnenOnline. Het concept is opgezet voor vrouwen om laagdrempelig nieuwe vriendinnen te leren kennen. Ik schrijf en spreek veel over het onderwerp ‘vriendschappen’, een prachtig thema dat ik graag onder de aandacht breng!
Reactie plaatsen

Zoek jij nieuwe vriendinnen bij jou in de buurt?