Different way of travelling

Reizen met de trein wordt ook wel interrailen genoemd. Het is een andere manier van reizen, maar dan ook tien keer zo leuk en speciaal. Het is vaak niet de eerste keus, maar het is eigenlijk heel makkelijk. Samen met mijn beste vriendin droomde ik van een roadtrip door Europa. De auto had helaas voor ons veel nadelen. Het liefst gingen we in een VW busje (T1), maar die zijn helaas erg duur. Daarnaast hebben wij beide geen verstand van auto’s, als er dan wat aan de hand zou zijn weten we niet zo goed hoe we dit zouden moeten oplossen. Interrailen was de oplossing van ons en afgelopen zomer maakten wij de reis van ons leven.

Station HamburgStation Hamburg

Hoe werkt het dan?
Er zijn veel mogelijkheden. Je kunt een pas kopen die je de mogelijkheid geeft om te reizen met de trein. De meest handige pas is een ‘global pass’. Deze pas geeft je toegang tot dertig verschillende landen in Europa en afhankelijk van het aantal dagen kun je door deze landen reizen. Wij hadden een 10 dagen in 22 dagen pas gekocht, wat betekend dat we 10 reisdagen hadden in een maximum van 22 dagen. Er zijn ook andere mogelijkheden zoals: 5 dagen in 10 dagen, onbeperkt 22 dagen of een maand onbeperkt reizen. Je vult op de pas de datum in van de dag dat je reist met de trein en dan zet de conducteur een stempel voor goedkeuring.

Waar kun je naar toe?
De global pass geeft toegang tot dertig Europese landen. Dat zijn eigenlijk alle landen die bij Europa horen en ook Turkije. Zo lang er maar een treinrails ligt, kun je er naar toe. Dit zijn vrijwel vooral steden, want die verbindingen zijn vaak de beste, maar je kunt ook naar Scandinavi reizen en de natuur in of naar de stranden van Kroati. Vrijwel alles is mogelijk!

Gangpad zitten
Vier uren vertoeven in het gangpad van de trein Berlijn – Praag

Reserveringen
Het is handig om bij drukke treinen een reservering te maken voor een stoel. Dit zit helaas niet inbegrepen bij de je interrail pas, dus je zal een klein bedrag bij moeten betalen. Het hoeft niet, maar dan heb je grote kans dat je een aantal uren in het gangpad moet staan of zitten. Zoals de foto hier boven kun je zien dat dat niet erg comfortabel is. Een reservering kun je maken bij een loket op het station, hier moet je aangeven dat je een interrail pas hebt en dat het gaat om een reservering. Zo ben je zeker van een zitplaats.

Nachttreinen
Reizen met de nachttreinen is echt ideaal. Hiervoor is het sowieso een must om te reserveren. Dan kun je tenminste lekker slapen op een bedje, of nouja een brancard met een stoffen plank. Ja, het is geen boxspring, maar geloof me: slapen doe je wel! Het ideale van nachttreinen is dat het een relaxte manier van reizen is. Je gaat slapen en je wordt wakker gemaakt als je bijna op bestemming bent. Fijn toch?
Wat verder nog belangrijk is met betrekking tot nachttreinen is de ‘7 PM regel’. Dit is een regel speciaal voor nachttreinen. Als je ’s nachts reist gebruik je eigenlijk twee reisdagen, met de 7 PM regel kun je dit terug brengen naar n reisdag. Als je een rechtstreekse nachttrein pakt die vertrekt na zeven uur ’s avonds (7 PM) en aankomt n vier uur ’s nachts op bestemming mag je alleen de datum van aankomst invullen op je pas. Dit scheelt weer een reisdag.

Nachttrein

Slaapplaats in de nachttrein

Kosten?
Wij hadden de pas 10 dagen in 22 dagen gekocht en deze kost 230. Hiermee kun je dus overal naar toe reizen, zonder reserveringen. Wij zijn dus 22 dagen op reis geweest en hebben per persoon zo’n 1500,- uitgegeven. Dit is inclusief alles! De interrail pas, alle reserveringen, alle overnachtingen, al het eten (en we zijn elke dag uiteten geweest), extra bustickets in Kroati en alle excursies. Je kunt het natuurlijk zo duur of goedkoop maken als je zelf wilt door keuzes te maken waar je wilt eten en slapen. Wij hebben absoluut niet zuinig geleefd en hebben echt genoten van het leven als reiziger.

Tips
Ga veel rondkijken op de website van interrail, daar vind je heel veel informatie.
– Er is ook een forum waar veel ervaren interrailers actief op zijn, daar kun je gemakkelijk je vragen stellen.
– Ik heb een dagboek reeks geschreven over deze reis. Die vind je hier.
– Je kan van te voren je hele reis gaan vast leggen, maar je kunt ook niks plannen en op de gok ergens heen gaan, het is maar net hoe avontuurlijk je bent.

Lijkt het jou iets om te gaan interrailen?

Dit is de route die wij hebben afgelegd met de trein:
Route

Over de schrijver
Hoi ik ben Lize en ik ben het gezicht achter VriendinnenOnline. Het concept is opgezet voor vrouwen om laagdrempelig nieuwe vriendinnen te leren kennen. Ik schrijf en spreek veel over het onderwerp ‘vriendschappen’, een prachtig thema dat ik graag onder de aandacht breng!
Reactie plaatsen

Zoek jij nieuwe vriendinnen bij jou in de buurt?