Ben jij een werkende moeder? Voel je niet schuldig!
07 mei 2017 

Ben jij een werkende moeder? Voel je niet schuldig!

Het kind leert veel door in een andere omgeving/met andere kinderen te zijn

Natuurlijk kunnen thuisblijfmoeders meer tijd met de kinderen besteden dan werkende moeders, maar dat hoeft niet per definitie het beste voor het kind te zijn. Het gaat ook om de kwaliteit die jullie samen hebben. Je kind hoeft niet non-stop van jouw aandacht te worden voorzien, maar zorg dat je er bent als hij/zij je nodig heeft. Bovendien leren ze op een kinderdagverblijf zelfstandig te zijn, met andere kindjes spelen en te delen. Dat zijn ook belangrijke facetten voor de ontwikkeling van je kind.

Je bent niet alleen maar moeder

Moeder zijn is super mooi, maar het is belangrijk om niet te vergeten dat je naast moeder ook nog vrouw bent. Dus dat je naast je kinderen ook voor jezelf moet zorgen. En daarnaast ben je ook nog eens vrouw van je partner. En vriendin van je vriendinnen. En dus ook nog een werkende vrouw. Kortom, er zijn heel veel varianten van jezelf en het is lastig om al deze balletjes in de lucht te houden. Wees dus niet te streng voor jezelf en zorg dat je, wanneer je niet bij je kind(eren) bent, ook kunt genieten.

Probeer van je werkzaamheden iets leuks te maken i.p.v. je schuldig te voelen, zorg dat je het gezellig hebt met je collega’s, geniet bewust van je kop koffie en gebruik de pauzes om even je hoofd leeg te maken en frisse lucht te scheppen. Zo word je een fijne versie van jezelf en dat komt de gezelligheid thuis ook weer ten goede.

Stress en schuldgevoel maken het niet beter

Als je hebt gekozen om te werken naast je ouderschap, dan heeft dat waarschijnlijk een goede reden. Je wilt geen gat in je CV hebben, jullie hebben het geld nodig om de kosten te dekken of je vindt het gewoon prettig om naast het moederschap aan het werk te blijven. Probeer deze reden(en) in gedachten te houden en je hier bij neer te leggen. Het is wat het is en deze situatie is niet voor altijd.

Als jij eenmaal thuis gekomen gestresst bent of continu met een schuldgevoel rondloopt, is dat natuurlijk alleen maar zonde van de kwalitatieve en leuke tijd die je met je kinderen had kunnen doorbrengen.

Als je thuis bent, dan ben je er ook cht

Belangrijk voor werkende moeders is om ernaar te streven dat als je thuis bent, je er ook echt voor je kind bent. Je kleintje heeft de hele dag uitgekeken naar het moment dat jij thuis komt dus zorg dat je dan ook alle aandacht hebt. Geen mobiele telefoon, geen mailtjes, niet racen met je huishoudelijke taken of nog half met je gedachten bij je werk zitten; thuis is thuis. Je bent aanspreekbaar, je vraagt en luistert naar verhalen en neemt tijd om even iets met je kind samen te doen. En dan zijn werkende moeders eigenlijk hartstikke leuk!

Heb jij als werkende moeder last van een schuldgevoel? Deel je ervaring met ons!

Over de schrijver
Hoi ik ben Lize en ik ben het gezicht achter VriendinnenOnline. Het concept is opgezet voor vrouwen om laagdrempelig nieuwe vriendinnen te leren kennen. Ik schrijf en spreek veel over het onderwerp ‘vriendschappen’, een prachtig thema dat ik graag onder de aandacht breng!
Reactie plaatsen

Zoek jij nieuwe vriendinnen bij jou in de buurt?