Beginnen met yoga, waar is het goed voor?
29 juni 2018 

Beginnen met yoga, waar is het goed voor?

1. Stress reduceren

Allereerst wordt yoga vaak in verband gebracht met het reduceren van stress. Dit komt onder andere omdat je doormiddel van ademhalingsoefeningen je bloeddruk en hartslag kunt laten dalen, waardoor je rustiger wordt. Met yoga train je namelijk om rustig te blijven en je op je ademhaling te blijven focussen, ook tijdens lastige situaties. Hierdoor zal je gedachten zich vooral richten op het hier en nu en niet op allerlei afleidende zaken die de stress veroorzaakt.

2. Sterkere spieren

Door aan yoga te doen, zul je ook je spieren sterker maken. Je maakt tijdens de oefeningen gebruik van allerlei spiergroepen, ook degene die je in het dagelijks leven wellicht minder gebruikt. Denk maar eens aan hoeveel je achter je computer of stil zit. Je core (rug, buik en bekken) wordt nauwelijks gebruikt en deze spieren zullen als gevolg daarvan verslappen. Als je langer aan yoga doet, zul je merken dat je lichaam sterker wordt en je bouw zal veranderen. Hierdoor zul je je beter en fitter gaan voelen.

3. Flexibiliteit

Vaak denken mensen dat je voor yoga heel lenig moet zijn, maar feitelijk is yoga voor iedereen geschikt. Het is er juist op ingesteld om je lichaam sterker en flexibeler te maken en hoe langer je yoga beoefent, hoe leniger je zult worden.

De yoga oefeningen zijn eigenlijk zo opgezet, dat ieder deze op zijn eigen ‘niveau’ kan uitvoeren. Het is dus heel individueel en er is geen goed of fout. Sterker nog, je wordt continu geattendeerd op het feit dat je op elk moment een rustpauze kunt inlassen en de oefening kunt staken. Dus je gaat heel goed bij jezelf voelen hoe ver je kunt gaan en op welk punt je weerstand in je lichaam gaat voelen. Dat is je vertrekpunt en vanuit daar kun je het verder gaan uitbouwen.

4. Algehele ontspanning en geluk

Het is gebleken dat je door aan yoga te doen, je over het algemeen meer ontspanning en geluk ervaart. Tijdens yoga leg je de focus volledig op het hier en nu, waardoor er geen ruimte is voor afleidende gedachtes over alles wat je nog moet doen en de obstakels in je leven. Daarom voel je je na de yogales ook ontspannen en zal je nachtrust ook verbeteren als je regelmatig yoga beoefent. Ook kom je bewuster in het leven te staan, waardoor je na verloop van tijd eenvoudiger de juiste keuzes leert te maken.

Mijn ervaring

De aannames die hierboven beschreven staan, waren gedeeltelijk ook op mij van toepassing. Ik ben verre van lenig, dus ik dacht dat yoga niks voor mij was. Ik heb altijd een vorm van krachtsport gedaan, waarbij de focus vaak lag op competitie of de wedstrijd. Ik deed jarenlang aan tennis en ging regelmatig naar de sportschool.

Tot er op een moment in mijn leven kwam dat er zoveel op mijn bordje lag, dat zelfs het spelen van een tenniswedstrijd te veel was. Weer die competitie, weer die strijd die je moest aangaan. Toen iemand mij yoga adviseerde, ging ik overstag en meldde ik me aan bij De Nieuwe Yogaschool in Amsterdam. De school ligt midden in de Jordaan en heeft een prachtige architectuur en inrichting. Het viel me gelijk op dat er een hele fijne en rustige sfeer hangt en de mensen er erg vriendelijk zijn. Hier voelde ik me direct thuis en besloot vanaf dat moment dat dit de plek ging worden waar ik mezelf 100% centraal zou gaan zetten.

Beginnerscursus

Omdat ik geen enkele ervaring had met yoga, ben ik begonnen met de beginnerscursus van Johan Noorloos. Deze cursus is opgezet voor diegenen die graag een start met yoga en meditatie willen maken, maar niet goed weten hoe en waar te beginnen. Je krijgt in 6 lessen in een kleine intieme setting de basistechnieken en houdingen uitgelegd. Ik vond het direct een hele fijne setting, waarbij Johan een geweldige leraar bleek en er veel persoonlijke aandacht en rust is. Ik ben er 6 weken met plezier naartoe gegaan en begon zelfs al de voordelen die hierboven beschreven staan te ervaren. En dat terwijl ik helemaal geen fanatieke of doorgewinterde ‘yogi’ ben.

Vanuit deze cursus ben ik doorgestroomd in de reguliere lessen en vind het nog altijd heel prettig om dit regelmatig te beoefenen. Inmiddels heb ik ook mijn sportschool weer opgepakt en maak ik een mooie combinatie. De yoga maakt mijn hoofd leeg en mijn lichaam flexibeler en in de sportschool kan ik aan mijn conditie werken. Wil je ook eens ervaren of yoga iets voor jou is? De beginnerscursus kost 120,- en je krijgt het boek ‘Yoga en Jij’ van Johan Noorloos cadeau.

Over de schrijver
Hoi ik ben Lize en ik ben het gezicht achter VriendinnenOnline. Het concept is opgezet voor vrouwen om laagdrempelig nieuwe vriendinnen te leren kennen. Ik schrijf en spreek veel over het onderwerp ‘vriendschappen’, een prachtig thema dat ik graag onder de aandacht breng!
Reactie plaatsen

Zoek jij nieuwe vriendinnen bij jou in de buurt?