3 tips & tricks voor het bakken van lekkere Belgische friet:
- Voor het bakken van heerlijke Belgische friet heb je een passende aardappel nodig. Want niet elke aardappel is geschikt. D frietaardappel bij uitstek is bintje. Maar deze is niet meer zo makkelijk overal verkrijgbaar. Wanneer je geen bintje kunt vinden kun je een andere kruimige aardappel kiezen zoals premire, diamant, alegria, ramos, felsina, agria of victoria.
- De chte Belgische friet heeft een typische smaak. Deze smaak komt door het ossewit (frituurvet) waarin de friet wordt gebakken. In heel wat supermarkten kan je ossewit kopen.
- Flinterdunne, dunne of dikke friet. De Belgen lusten hem dik. En dat betekent een dikte van ongeveer 1 centimeter.
Ok, en nu aan de slag!
Dit is het recept voor 4 personen. De verse friet bak je in ongeveer 45 minuten.
- Verwarm de frietpan voor op 140 graden.
- Schil de aardappelen en snijd deze in frieten met een dikte van 1 centimeter.
- Spoel nu de gesneden aardappel goed onder koud water. Zo was je het zetmeel eraf en wordt de friet lekker krokant.
- Droog de aardappels goed af met een keukenhanddoek want water en vet gaan niet samen!
- Bak nu een handvol friet ongeveer 5 minuten in de frietpan op 140 graden.
- Haal daarna de friet eruit en laat ze ongeveer een half uurtje op kamertemperatuur rusten.
- Wanneer je alle friet hebt gebakken, zet je de frietpan op 180 graden.
- Bak nu de friet ongeveer 1 minuut.
- Haal de friet uit de frietpan en giet deze in een kom bedekt met keukenpapier zodat het overtollige vet geabsorbeerd wordt.
- Serveer de friet met wat zout en een lekker sausje erbij. Smakelijk!