Wonen op een tropisch eiland: 5 wijsheden
01 januari 2015 

Wonen op een tropisch eiland: 5 wijsheden

Het alweer 4 jaar leven op een klein eiland aan de westkust van Afrika heeft mij veel waardevolle lessen geleerd, die ik zeker niet geleerd had als ik in Nederland was blijven wonen. Mocht het het geval zijn dat jij niet net als ik iedere dag in de tropische zon vertoeft, dan geef ik je hierbij een aantal van mijn nieuw ontdekte wijsheden prijs.

Les #1

Elektriciteit wordt vaak overschat. De gedachte uren of dagen zonder stroom te moeten leven zou me waarschijnlijk hebben geschokt voordat ik hier woonde. Nu dat ik door een paar heftige regenbuien ben geweest, waarbij stroomuitval op het eiland vrij normaal is, kan ik zeggen dat het leven zonder stroom voor wat langere tijd je niet dood. Ja, ik heb al mijn elektronica hier: laptop, iPhone, Kindle, noem maar op. Ik leef wat dat betreft in Nederlandse luxe. Als de stroom uitvalt en mijn internet en dus middelen van entertainment het niet doen, herinner ik me plotseling hoe fijn het is om gewoon te ademen. En te ontspannen. En niets anders dan golven en wind te horen. En ik herinner me dat de wereld blijft draaien, ongeacht hoe veel of weinig ik doe elk uur.

Stroomuitval zijn uitstekende mogelijkheden om je te ontkoppelen en te reflecteren. En weet je wat er nog meer gebeurt als de stroom is uitgeschakeld? Je praat. Je legt eindelijk je telefoon weg en je gaat met de persoon naast je praten. Zonder afleiding. Wanneer is de laatste keer dat je dat deed met enige regelmaat? Het is maar een reality check.

Les #2

De Rolling Stones hadden gelijk. “You can’t always get what you want, but if you try sometimes, you just might find you get what you need.” Soms ga je naar de supermarkt en er is geen kip, of brood, melk, of tomaten, of wat het ook is dat je wilde. Soms kan het voorkomen dat je een bepaald onderdeel om je keukenapparaat mee te repareren niet kunt vinden. Of dat een specifieke gloeilamp niet past in je favoriete lamp. Je kunt niet altijd vinden wat je wilt op een eiland, maar de dingen die je echt nodig hebt zijn verkrijgbaar. Dit is een enorm creatief proces. Nieuwe culinaire brouwsels zijn een favoriet tijdverdrijf hier. Buen Provecho!

Les #3

Je hebt het niet nodig. Terwijl ik je net vertelde over het krijgen wat je nodig hebt, is de definitie van nodig hebben veranderd voor veel mensen. We zeggen vaak dat we dingen nodig hebben, terwijl ze in werkelijkheid overbodig zijn. Nodig hebben en willen zijn totaal verschillend, maar worden vaak vermengd en verward met elkaar. Je hebt geen nieuwe kleren nodig. Sommige kleren zou je willen, maar tenzij je huidige kleren niet letterlijk uit elkaar vallen omdat de naden loszitten, ben je niet in nood. Vlekken gebeuren, gaten gebeuren en het dragen van hetzelfde kledingstuk een paar keer per week is geen teken van naderend onheil. Als je niet overspoeld zou worden met reclames die je vertellen wat er in jouw kledingkast ontbreekt, dan zou je niet eens merken wat jezelf of iemand anders draagt. Ook zou je niet eens in de gaten hebben wat voor type telefoon anderen hebben. Of al dan wel of niet een auto hebben. Denk eens na over het verschil tussen willen en nodig hebben, die kennis kan ongelofelijk bevrijdend zijn.

Les #4

Seizoensgebonden eten is altijd het beste. In Groningen, tijdens mijn studententijd, raakte elk type voedsel mijn vingertoppen aan. Op een eiland waar zendingen niet altijd aankomen, kun je het beste vertrouwen op wat er zoveel mogelijk lokaal beschikbaar is. Het eten van seizoensgebonden eten is gezonder, het is goedkoper en zoveel spannender. Smaken zijn levendiger en vruchten zijn sappiger. Niets verslaat het plukken verse vruchten van een boom en op hun zoete nectar zuigen. Niets is beter dan het eten van verse kreeft dat net gevangen is door lokale vissers. De anticipatie is voelbaar als nieuwe fruit – en visseizoenen komen.Wanneer je in het vroege voorjaar over het eiland rijdt, houd de ramen naar beneden en laat je auto vullen met de bloemige geur van mango. Het zal je longen vullen met vreugde. Voel je vrij om te stoppen aan de kant van de weg en er eentje te plukken uit de boom. Niemand zal je aanklagen, dat beloof ik.

Les #5

Tijd is een concept, niet een dictator. “Island time” is echt een dingetje, maar het zou elders ook gebruikt moeten worden. Wij houden er hier van om naar toeristen te kijken die zich overgeven aan ontspanning tijdens de 1 of 2 weken die ze hier doorbrengen. Je kunt de fysieke verandering in de mensen zien: ze nemen hun horloge af, laten de telefoon in de hotelkamer en vergeten waar ze “moeten” of “horen” te zijn. Het plannen van elke minuut van de dag maakt dat je je op een gegeven moment gaat afvragen waar de jaren zijn gebleven. Als de zon opkomt, begint een nieuwe dag. Wanneer de zon ondergaat, begint een nieuwe nacht. Het is zo simpel als dat. De zon leeft niet volgens de klok, ook jij hoeft dat niet te doen. Dat besef kan je hele leven veranderen.

Berber Fierstra

Over de schrijver
Hoi ik ben Lize en ik ben het gezicht achter VriendinnenOnline. Het concept is opgezet voor vrouwen om laagdrempelig nieuwe vriendinnen te leren kennen. Ik schrijf en spreek veel over het onderwerp ‘vriendschappen’, een prachtig thema dat ik graag onder de aandacht breng!
Reactie plaatsen

Zoek jij nieuwe vriendinnen bij jou in de buurt?