Win: het boek
16 april 2015 

Win: het boek "En toen ging de bel"

In het boek En toen ging de bel beschrijft Laura Brugmans uit Alblasserdam haar ervaringen rondom het dodelijke arbeidsongeval van haar echtgenoot in 2012. Haar man belandde onder 600 kilo zware rollen papier. Het ongeval gebeurde in de Rotterdamse haven. Openhartig vertelt ze over het ongeloof, het verdriet, de boosheid, de rouw, de eenzaamheid en het vele geregel. Hoe ga je door, als je wereld op zijn kop staat?

Indringend beschrijft ze ook de juridische nasleep van het ongeval. Plotseling zijn naast het rouwproces ook de arbeidsinspectie, de officier van justitie en letselschadeadvocaten in haar leven.

Ze deelt met dit boek haar persoonlijke verhaal om meer aandacht te vragen voor slachtoffers en nabestaanden van dodelijke bedrijfsongevallen. Bovendien wil ze de aandacht voor veiligheid op de werkvloer stimuleren en vergroten. Want jaarlijks komen er in Nederland zon tachtig mensen om door een ongeval op het werk. (Ter vergelijking: in 2013 kwamen 570 mensen om in het verkeer.)

Ik wil met dit boek betekenis geven aan wat me is overkomen, zegt Laura Brugmans. Over achterblijven na zelfdoding of een ziekte bestaan veel boeken, maar ik kende geen persoonlijk verhaal over de impact van een arbeidsongeval. Vaak ontstaan deze ongevallen door een te hoge werkdruk, te weinig communicatie en onveilige situaties op de werkvloer. Mijn man heeft bijvoorbeeld regelmatig aan de bel getrokken over onveilige situaties. Zelfs nog vlak voor zijn overlijden.

Het boek biedt herkenning voor nabestaanden, hulp bij het eigen verwerkingsproces, inzicht in zowel de menselijke kant van een bedrijfsongeval als de zakelijke kant en toegankelijke informatie over de procedures, inzicht voor hulpverleners in wat er bij nabestaanden speelt.

Om haar verhaal in een breder perspectief te plaatsen heeft Laura Brugmans de moeder van een ander slachtoffer van een arbeidsongeval genterviewd – toevallig ook in de haven. Ook doen twee deskundigen hun verhaal.

De opbrengst van het boek gaat naar de Stichting Arbeidsongevallen, waarvan Laura Brugmans n van de oprichters is. Met die stichting willen we slachtoffers van arbeidsongevallen of hun nabestaanden op weg helpen en willen we meer begrip kweken voor de situatie van de slachtoffers en nabestaanden.

Laura Brugmans

En toen ging de bel
De enorme impact van fatale bedrijfsongevallen
132 blz. paperback, isbn 9789491757112, 19,95,

e-book isbn 9789491757136, 13,45

www.bbpublishers.nl/bel

Wil jij dit boek winnen? Laat dan in een reactie onder dit artikel weten waarom jij dit boek graag wilt lezen. De winnaar maken we over twee weken op 30 april bekend onder dit bericht.

Over de schrijver
Hoi ik ben Lize en ik ben het gezicht achter VriendinnenOnline. Het concept is opgezet voor vrouwen om laagdrempelig nieuwe vriendinnen te leren kennen. Ik schrijf en spreek veel over het onderwerp ‘vriendschappen’, een prachtig thema dat ik graag onder de aandacht breng!
Reactie plaatsen

Zoek jij nieuwe vriendinnen bij jou in de buurt?