Lize Mast
07/23/2015
2 min
0

Wel of geen foto op je cv?

07/23/2015
2 min
0

Regelmatig twijfelen sollicitanten of het slim is om een portretfoto op hun cv te plaatsen.
De meningen hierover zijn nog steeds enigszins verdeeld. Zon 5 jaar geleden was het nog heel ongebruikelijk, maar inmiddels groeit het aantal cvs met foto gestaag. Logisch ook, vind ik zelf. Dus hoogste tijd om hier eens aandacht aan te besteden.

Waarom niet?

Een van de tegenargumenten is dat een foto zou afleiden van de inhoud en dat het toch vooral om die inhoud zou moeten gaan. Een argument dat daarmee samenhangt is dat het plaatsen van een foto kan leiden tot zowel positieve als negatieve discriminatie omdat er afgegaan wordt op het uiterlijk. Natuurlijk kan het bekijken van een foto een bepaald beeld van iemand oproepen, maar ik mag toch hopen dat een werkgever die een nieuwe medewerker zoekt, niet alleen op zoek is naar iemand met een bepaald uiterlijk en dus ook wel de tekst van het cv zal lezen! Een foto kan daarnaast net iets extras toevoegen.

Jaloezie

Dat knappe mensen daarmee automatisch in het voordeel zijn, blijkt niet waar te zijn. Uit een Isralisch onderzoek uit 2012 kwam namelijk dat knappe vrouwen beter geen foto konden toevoegen aan hun cv. Zij hadden daarmee juist minder kans om uitgenodigd te worden voor een gesprek. Een bijzondere uitkomst zou je misschien denken. De verklaring was dat 93% van de mensen die de cvs moesten beoordelen vrouwelijk was en dat zij uit jaloezie geen knappe vrouwen selecteerden! Voor knappe mannen gold dit overigens niet.

Waarom wel?

Toch zijn er voldoende argumenten die ervoor pleiten wel een foto toe te voegen. Ik ga ervan uit dat je als werkzoekende ook een Linkedinprofiel hebt. Steeds vaker wordt in een cv ook een link naar dat profiel opgenomen. Daarbij staat vrijwel altijd een foto. Het is zelfs zo dat profielen zonder foto soms niet eens meer bekeken worden. Bij Linkedin bestaat die fotodiscussie helemaal niet. Daar komt nog eens bij dat de meeste recruiters, werkgevers of HRMers sowieso ook de profielen van de sollicitanten opzoeken op Linkedin. Je foto krijgen ze dan ook te zien krijgen. Dus voorkomen dat mensen ook afgaan op je foto kan alleen als je helemaal niet vindbaar bent op social media. Maar ja, waarom zou je dat willen?
Een andere reden is dat een foto beter blijft hangen dan alleen tekst. En dat lijkt me toch ook precies de bedoeling bij een sollicitatie. Een foto maakt het namelijk wat persoonlijker.

Nee-stapel

De belangrijkste reden om wel een foto bij je cv te plaatsen hoorde ik laatst van een recruiter. Hij vertelde namelijk dat het voor hem veel moeilijker is om nee te zeggen tegen een foto dan nee tegen alleen tekst. En het laatste wat je wil is op de nee stapel te belanden, toch?

Reden genoeg dus om wel een foto op je cv te plaatsen als je dat nog niet gedaan hebt. Zorg natuurlijk wel voor een goede, liefst professionele foto. Een scherpe, zakelijke foto met een rustige achtergrond. Geen vakantiefoto dus! Let erop dat je op die foto kleding draagt die je ook op het werk of bij een sollicitatie zou dragen. Die foto kun je vervolgens ook nog voor je andere social media gebruiken. Investeer dus in een mooie foto waar je goed, zelfverzekerd en vriendelijk opstaat. Want een goede foto maakt je cv persoonlijker en versterkt je verhaal en daarmee vergroot je dus je kans op nieuw werk!

Dat geldt volgens mij zelfs voor heel knappe vrouwen 😉

Reacties
Categorieën