Waarnaartoe?

Bovenstaande is een bekend citaat uit Alice in Wonderland. Ik vind het een mooi symbolisch stukje. Als het niet uitmaakt waar je heen wil, maakt het ook niet uit waar je loopt en hoe je loopt. Maar kom je dan uit bij waar je echt wil zijn?

Als het niet uitmaakt wat voor werk je doet, hoef je geen loopbaantraject te volgen. Je kijkt waar vacatures zijn of wat er toevallig op je pad komt en daar spring je op in. Dat kan. Er zijn genoeg mensen die dat jaren enthousiast doen. Totdat er een moment komt waarop je denkt: is dit eigenlijk wel wat ik wil? En wat wil ik dan precies? Maar als je vervolgens nooit de tijd neemt om eens rustig uit te zoeken wat je eigenlijk zoekt in je werk, waar je echt blij van wordt en waar jouw kwaliteiten het best tot hun recht komen, zul je steeds weer op hetzelfde punt uitkomen.

Neem nou een tomtom. Als je niet invoert waar je naar toe wil, geeft hij alleen aan waar je nu bent en dat weet je al Dus zul je toch echt eerst een bestemming moeten invoeren voordat je al dan niet met een omweg daar daadwerkelijk terecht komt! Je kunt de korte route nemen, of de mooiere maar langere weg. Je kunt halverwege besluiten even te stoppen en van het uitzicht genieten. Misschien zijn er omleidingen maar je blijft op weg naar je zelfgekozen bestemming. Je kunt zelfs tijdens de reis beslissen dat je de eindbestemming gaat veranderen. Het kan allemaal. Het ene is niet beter dan het andere maar gaat wel steeds om een bewuste actie met een doel en dus een grote kans dat je uiteindelijk je eindbestemming ook echt bereikt!

Eigenlijk is het met je loopbaan niet anders. Zolang je geen doel hebt dat je wil bereiken, zul je er ook niet uitkomen. Best logisch, toch?
Aangezien je tegenwoordig gemiddeld wel zon 40 jaar aan het arbeidsproces deelneemt, lijkt het me de moeite om eens goed na te denken over jouw volgende bestemming. Blijf niet alsmaar in het wilde weg rondjes maken en kijken waar je uitkomt maar bepaal zelf je richting! Neem nou eens de tijd en stel jezelf de vraag waar jij uiteindelijk uit wil komen en houd dat steeds voor ogen. Want zoals de Kat van Alice in Wonderland al aangaf, niemand kan jou de weg wijzen zolang je niet weet waar je heen wil!


Tip: wil je een keer met een loopbaanprofessional praten over jouw bestemming, maak dan gebruik van de landelijke dag van de loopbaan op zaterdag 27 september georganiseerd door Noloc. Je kunt je inschrijven voor een individueel gesprek of workshop bij een erkende loopbaancoach bij jou in de buurt. Kijk op Dag van de Loopbaan voor meer informatie.

Over de schrijver
Hoi ik ben Lize en ik ben het gezicht achter VriendinnenOnline. Het concept is opgezet voor vrouwen om laagdrempelig nieuwe vriendinnen te leren kennen. Ik schrijf en spreek veel over het onderwerp ‘vriendschappen’, een prachtig thema dat ik graag onder de aandacht breng!
Reactie plaatsen

Zoek jij nieuwe vriendinnen bij jou in de buurt?