Vriendschap voelt niet goed meer; wat kun je doen?
03 juli 2024 

Vriendschap voelt niet goed meer; wat kun je doen?

Het kan gebeuren dat een vriendschap niet goed meer voelt. Niks is immers voor altijd. Alles in het leven is fluide, dat wil zeggen, het is vloeibaar en kan van vorm veranderen. Zo ook vriendschappen. 

Schrijf het op

Om voor jezelf te bepalen wat je ermee wilt, is het belangrijk om eerst op een rijtje te zetten waarom het niet goed voelt. Schrijf eens op waar de irritatie, pijn of het negatieve aspect in zit. Of heb je er gewoon geen energie of tijd meer voor? Doe dit heel intuïtief, schrijf alles op wat in je hoofd op komt. Het onder woorden brengen van je emoties helpt je je gedachten op een rij te zetten en je gevoel te benoemen.

Wat is de oorzaak van je gevoel?

Ben je in de vriendschap gekwetst, is er ruzie of is de relatie toxisch? Heeft je vriendschap echt geen bestaansrecht meer? Ga dan het gesprek aan waarin je je ervaring deelt en aangeeft dat je nu geen ruimte voelt voor deze vriendschap. Deel ook de positieve aspecten uit het verleden, geef aan waarom je nu geen ruimte meer hebt. Praat over je eigen gevoel/beleving, wat het met jou doet en verzand daarbij niet in verwijten.

Vriendschap verwatert van beide kanten

In alle andere gevallen (je haalt er te weinig energie uit, je hebt te weinig tijd, jullie zijn uit elkaar gegroeid, je hebt iets anders nodig), is het niet perse nodig om het ‘officieel uit te maken’. Het kan zijn dat het dan vanuit beide kanten verwaterd, dan hoef je niks te doen. Het is een natuurlijk proces en wie weet komen jullie elkaar nog eens tegen.

Stapje terug doen in de vriendschap

Het kan ook zo zijn dat zij wel meer wil van jou, dan andersom. In dat geval kun je eens kijken hoe het voor je voelt als je een stapje terug doet in de vriendschap, in plaats van deze direct te beëindigen. Stel dat je elke week belt; geef dan bij haar aan dat je op dit moment in je leven daar even geen tijd/energie meer voor hebt. Vertel haar dat je het wel heel leuk vindt om haar over een maand of over twee maanden een keertje uitgebreid te spreken in real life.

Of zie je elkaar elke maand standaard met een etentje, maak daar dan eens 1x in het kwartaal van. Kijk wat dat met je doet. Geeft het je lucht en ruimte? Worden de irritaties of de druk minder?

Hoe gaat je vriendin ermee om?


Als zij begrip heeft voor jouw situatie en gevoelens, dan kan dat een positief effect hebben op de toekomst. Jij voelt je gezien en begrepen en tegelijkertijd heb je meer tijd en ruimte gecreëerd.

Is er geen begrip voor jouw behoeftes? Verwijt ze je dingen of kruipt ze in de slachtofferrol? Dan is er te weinig ruimte voor jouw gevoelens in deze vriendschap en dan zou je nog een stapje terug kunnen doen om jezelf te beschermen. Op die manier zal de vriendschap een natuurlijk verloop hebben.

Accepteer dat het erbij hoort

Een vriendschap kan altijd een beetje aantrekken en afstoten, afhankelijk van de fases in jullie levens. Accepteer dat en luister naar je eigen behoeftes en gevoelens. Ook dat kan in de loop van de tijd weer veranderen. Zo kunnen jullie paden elkaar op een later moment spontaan kruisen, waarbij de energie wel weer stroomt.

Heb jij wel eens het gevoel gehad dat een oude vriendschap niet goed meer voelt? Wat heb jij toen gedaan?

Over de schrijver
Hoi ik ben Lize en ik ben het gezicht achter VriendinnenOnline. Het concept is opgezet voor vrouwen om laagdrempelig nieuwe vriendinnen te leren kennen. Ik schrijf en spreek veel over het onderwerp ‘vriendschappen’, een prachtig thema dat ik graag onder de aandacht breng!
Reactie plaatsen

Zoek jij nieuwe vriendinnen bij jou in de buurt?