Vriendschap komt van 1 kant, hoe ga je hiermee om?
02 oktober 2024 

Vriendschap komt van 1 kant, hoe ga je hiermee om?

Een vriendschap is een band die je met iemand deelt, gebaseerd op wederzijds vertrouwen, steun en respect. Juist dat 'wederzijdse' moet in een vriendschap centraal staan, het komt van twee kanten. Soms kan een vriendschap aanvoelen als eenrichtingsverkeer; je stopt er veel energie in, maar krijgt er weinig voor terug. Dat kan verdrietig en verwarrend zijn. Ervaar jij met een bepaalde vriendin dat de vriendschap van 1 kant komt? Lees dan even verder.

Signalen herkennen

Het ervaren van eenrichtingsverkeer kan soms een onderbuik gevoel zijn. Het is dan goed om voor jezelf op te schrijven op welke punten je dit ervaart. Wij zetten een aantal signalen op een rij waar je op kunt letten.

  • Als jij geen contact opneemt, hoor je weken of zelfs maanden niets
  • Jij bent altijd degene die het gesprek begint
  • Jij vraagt altijd hoe met met haar gaat of naar kwesties die bij haar spelen, andersom vraagt ze dat niet
  • Je voelt je vaak leeg of teleurgesteld na een ontmoeting
  • Ze onthoudt nooit dingen die voor jou belangrijk zijn
  • Als ze contact met je opneemt, is het vaak omdat ze iets van je nodig heeft

Ga na wat mogelijke oorzaken kunnen zijn

Ga eens voor jezelf na hoe lang dit gevoel al bij je speelt. Is het wellicht iets tijdelijks, dan kan het zijn dat ze in een lastige of drukke fase van haar leven zit waardoor ze weinig ruimte heeft voor anderen. In een gezonde vriendschap is dat helemaal prima. Vraag haar nog een keer extra hoe het met haar gaat en of je haar ergens bij kan ondersteunen. Je kan ook aangeven dat het contact met haar mist of dat je soms weinig van haar hoort, maar steek het gesprek vooral op een verbindende manier in. Zij kan jou aangeven wat er bij haar speelt en soms is dat weer een mooie opening voor een verbindend en verdiepend gesprek.

Wees eerlijk naar jezelf

Het kan ook zijn dat het probleem niet van tijdelijke aard is of geen duidelijke oorzaak heeft en dat de vriendschap uit balans is geraakt. Je kunt er dan voor kiezen om de issue bij haar aan te kaarten om te kijken hoe ze hierop reageert en wat dat vervolgens met jouw gevoel doet. Als je merkt dat, zelfs na een openhartig gesprek, er weinig verandert, is het belangrijk om eerlijk naar jezelf te zijn. Hoeveel energie wil en kun je er nog insteken? Wat haal je uit de vriendschap? Staat ze voor je klaar als je haar nodig hebt?

Vriendschappen horen wederkerig te zijn. Dit betekent niet dat alles altijd in balans moet zijn, maar een basis van gelijkwaardigheid staat centraal. Als jij structureel de 'gever' bent en je vriendin de 'nemer', kan dit je emotioneel uitputten.

Maak een keuze

Mocht de vriendschap niet goed meer voelen en je niet meer voeden, dan kun je ervoor kiezen om afstand te nemen. Je hoeft niet direct de vriendschap te beëindigen, maar je kunt een stapje terug doen om te kijken hoe dit voelt en of het iets verandert. Tegelijkertijd kun je je energie stoppen in vriendschappen die wel in balans zijn. Mocht je een tekort aan vriendinnen ervaren, gebruik ons platform om je sociale kring uit te breiden.

Zo'n beslissing om een stap terug te doen kan moeilijk, spannend en verdrietig zijn, maar je eigen psychische gezondheid moet altijd prioriteit zijn. En waar de ene deur sluit, gaat een andere weer open. Eerder schreven wij dit artikel over een vriendschap beëindigen, hier kun je mogelijk nog wat tips uithalen. Primair in een vriendschap staat het hebben van plezier en wanneer nodig steun en een luisterend oor krijgen. Dit verdien jij ook. Succes!

Over de schrijver
Hoi ik ben Lize en ik ben het gezicht achter VriendinnenOnline. Het concept is opgezet voor vrouwen om laagdrempelig nieuwe vriendinnen te leren kennen. Ik schrijf en spreek veel over het onderwerp ‘vriendschappen’, een prachtig thema dat ik graag onder de aandacht breng!
Reactie plaatsen

Zoek jij nieuwe vriendinnen bij jou in de buurt?