Carmen ontmoette online meiden voor haar vriendinnen kookclub in Zwolle
26 oktober 2023 

Carmen ontmoette online meiden voor haar vriendinnen kookclub in Zwolle

In dit interview spreken we met Carmen (29) over haar vriendschappen, eenzaamheid en hoe ze leuke meiden voor haar vriendinnen kookclub leerden kennen via VriendinnenOnline. Carmen is een trotse poezenmoeder van Chef & Dushi en woont samen met haar pluizige viervoeters en haar vriend in Zwolle. Ze is een echte planner en ze houdt van dingen organiseren, dansen en creatief bezig zijn. Zo’n iemand kun je er altijd goed bij hebben in een vriendengroep, iemand die de touwtjes in handen neemt. Heeft dat ook zo gewerkt op ons platform? We vragen het haar.

Wie is Carmen, kun je iets over jezelf vertellen?

Zoals ik al aangaf houd ik echt van creatief bezig zijn, eigenlijk in het breedste zin van het woord. Creatief in de keuken, creatief in het organiseren van themafeestjes en creatief in communicatie. Ik werk als freelance projectmanager voor communicatieprojecten. Je kan mij niet gelukkiger maken dan met lekker dansen, het liefste in combinatie met goede wijn en borrelhapjes. 

Wat vind jij belangrijk in een goede vriendschap?


In een vriendschap ben ik op zoek naar gelijkwaardigheid, eerlijkheid, humor, een gesprekspartner, betrokkenheid en interesse. Ik ben zelf iemand die zal appen of bellen als er iets belangrijks is op je werk, iemand die je zal wijzen op een goede aanbieding van iets wat je drie weken geleden hebt genoemd en iemand die als je komt eten altijd zorgt dat je het naar je zin hebt (en je lievelingseten op tafel staat). Ik zal uitspreken als ik het ergens niet mee eens ben, maar ik zal ook mijn waardering tonen voor wie jij bent en voor onze vriendschap.

Mooi gezegd. Ben jij dan ook van mening dat vriendschappen voor altijd zijn of kunnen deze ook veranderen of verwateren in de loop van het leven?

Ik ben van mening dat vriendschappen kunnen veranderen, hoe verdrietig dat soms ook kan zijn. Als je ouder wordt veranderen je interesses en behoeften, waardoor de kans bestaat dat je uit elkaar groeit met vriendinnen die op hun eigen manier groeien. Dat is niet erg, maar soms wel heel jammer.

Heb je je in het verleden wel eens eenzaam gevoeld? 

Zeker. In september 2020 verhuisde ik met mijn vriend naar Zwolle. Ik woonde destijds in Utrecht en hij in Groningen, waardoor we beide onze vrienden verlieten. Toen de tweede lockdown in oktober inging waren we op elkaar aangewezen en leerden we nieuwe mensen kennen in het complex waar we woonden. 

Maar naarmate corona steeds meer verdween en iedereen zijn leven weer oppakte, merkte ik dat ik mij toch wel erg eenzaam voelde omdat ik mijn vriendinnen -die niet in Zwolle woonden- weinig zag. 
Dit duurde ongeveer een jaar, totdat ik meer mijn leven in Zwolle begon op te bouwen en toen de stad weer open was. Ik kon weer gaan hockeyen en deelnemen aan het sociale leven.

Hoe heb je die periode ervaren? 

Je eenzaam voelen is natuurlijk nooit fijn, maar ik ben altijd heel blij en gelukkig geweest met mijn vriend, waardoor ik de kleine bubbel eerst niet als vervelend ervaarde. Ik miste vooral vriendinnen in de buurt die mijn interesses deelden en met wie ik ook spontaan kon afspreken, zonder al te veel reistijd.

Wat heb je toen gedaan om daar verandering in aan te brengen?

Begin 2023 heb ik een account gemaakt op VriendinnenOnline. Ik merkte dat ik dat eerst spannend vond, en mij ook wel een beetje schaamde dat ik het op deze manier probeerde. Gelukkig zag ik al gauw dat er veel andere vrouwen zijn die in hetzelfde schuitje zitten.

Goed te horen dat je de stoute schoenen hebt aangetrokken! Hoe ben je op VriendinnenOnline te werk gegaan?

Ik heb een profiel aangemaakt en ben op zoek gegaan naar groepen in mijn omgeving. Ook heb ik een algemeen berichtje geplaatst om mijzelf voor te stellen. Ik reageerde daarnaast op berichten van anderen en stuurde privé berichtjes om verder in contact te komen.

Ik stond er altijd heel open in. Als het klikt, dan klikt het. Zo niet, dan niet. Ik vind ook dat je daar eerlijk in moet zijn, omdat iedereen op de site zit met hetzelfde doel: nieuwe vriendinnen ontmoeten. Uiteindelijk heb ik met zo’n 12 meiden online contact gehad en met 5 meiden daadwerkelijk afgesproken. Met 3 daarvan spraken we in één keer tegelijk af, voor een soort kookclubje.


Zat er lang tussen je eerste contact op de site en het daadwerkelijk afspreken?

Viel wel mee, vaak ging dat vrij snel. Of in ieder geval, dan was de afspraak snel gemaakt. Meestal verplaatste het contact zich vanuit de website naar WhatsApp en werd daar dan ook veel gekletst. 

Zo leuk om te horen. Wat hebben jullie op de eerste afspraak gedaan?

Met één iemand heb ik gewandeld in de buurt, met de ander wat gedronken in een café en met drie meiden ben ik een eet-/kookclubje gestart. De eerste afspraak was bij mij thuis, toen hebben we gegeten en geborreld. We hebben allemaal wat gekookt om elkaar op die manier beter te leren kennen.

Hoe is het om zo'n eerste keer af te spreken?

Aan het begin is het even spannend, omdat je niet zeker weet of er in het echt ook een klik is. Maar in mijn ogen heb je altijd genoeg om over te praten omdat je elkaar nog niet kent. 

Ik heb nu nog steeds contact met de twee meiden van het eet/kookclubje. We spreken nu regelmatig af, zo zijn we al naar het terras en een restaurant geweest. De laatste keer spraken we bij één van de andere meiden thuis af voor pizzarette! 

Zou je andere meiden nog een tip kunnen meegeven hoe zij ook leuke nieuwe mensen kunnen leren kennen?

Zoek meiden met dezelfde interesses en probeer zoveel mogelijk een op een, of in kleine groepen af te spreken. Ik heb ook een keer in een WhatsApp groep gezeten met 8 meiden uit heel Overijssel, maar dat kwam niet van de grond. Door in een kleiner gezelschap af te spreken kun je elkaar beter leren kennen en een betere band opbouwen. En onthoud ook: je kunt niet met iedereen een klik hebben, en niet iedereen met jou. Dat is niet erg, maar probeer er wel eerlijk over te zijn naar de ander toe! 

Mooie tip, dankjewel! Ook voor het delen van jouw verhaal, je openheid en alle voorbeelden. 

Lees jij dit verhaal en zou jij ook wel nieuwe vriendinnen bij jou in de omgeving willen leren kennen? Meld je gerust eens aan bij ons vriendinnen platform en breid laagdrempelig je sociale kring uit!

Over de schrijver
Hoi ik ben Lize en ik ben het gezicht achter VriendinnenOnline. Het concept is opgezet voor vrouwen om laagdrempelig nieuwe vriendinnen te leren kennen. Ik schrijf en spreek veel over het onderwerp ‘vriendschappen’, een prachtig thema dat ik graag onder de aandacht breng!
Reactie plaatsen

Zoek jij nieuwe vriendinnen bij jou in de buurt?