Vriendinnen die energie kosten? Zo kun je ermee omgaan!
15 augustus 2019 

Vriendinnen die energie kosten? Zo kun je ermee omgaan!

Kenmerken energievreters:

  • Ze voelen zich altijd onbegrepen
  • Ze zijn zelden echt genteresseerd hoe het met jou gaat
  • Ze zijn vaak negatief ingesteld
  • Ze praten alleen over zichzelf
  • Ze maken van elke mug een olifant

Om je patroon met dit type mensen blijvend te doorbreken, is het zaak om duidelijk je grenzen aan te geven. Subtiele hints komen vaak niet aan. Het is lastig om dit aan te pakken als je dat niet eerder hebt gedaan.

Negatieve energie vermijden

Je kunt vitaliteit zien als een basisenergie. Verbruik je te veel negatieve energie, dan gaat dit ten koste van je vitaliteit & welzijn. Van veel positieve energie voel je je juist nog energieker & vitaler. Wat kun je nu doen om zo min mogelijk last te hebt van diegene die je energie kosten?

3 praktische tips

  1. Blijf niet meegaan met de ander als dat niet goed voor je voelt: Het is normaal dat we allemaal weleens klagen en ons hart luchten. Maar als iemand bezig blijft en het vervelend wordt? Geef je grenzen aan en roep het een halt toe. Zeg Nee waar nodig en sta op je strepen. Soms best lastig; maar hoe vaker je het doet, hoe gemakkelijker het wordt.
  2. Maak gericht gebruik van stilte in een gesprek. Een vreemde tip misschien, maar soms is stilte echt een oplossing. De ander wordt hierdoor namelijk aangezet om echt bij zichzelf te blijven en na te denken. Deze tip werkt goed als je bij voorbaat al weet dat de energievreter je boodschap niet wil horen.
  3. Last but not least: omring je voornamelijk met mensen waar je energie van krijgt. Neem -daar waar mogelijk- afstand van mensen die je energie kosten. Dit is de beste en meest eenvoudige remedie om je energieniveau in balans te houden.

Zelf aan de slag

De tips lijken open deuren, maar het is soms best lastig om je grenzen aan te geven. Realiseer je dat er niets ergs gebeurt als je jouw grenzen aangeeft. Of als je ‘nee’ zegt. Zorg ervoor dat jijzelf altijd op de eerste plaats komt. Natuurlijk kan het zo zijn dat de ander dit niet accepteert. Onthoud goed dat dit altijd de verantwoordelijkheid van die ander is; en niet die van jou.

Breng voor jezelf eens in kaart wie jou energie geven en energie kosten. Ga dan aan de slag met bovenstaande tips. Probeer het stapje voor stapje uit. Succes!

Over de schrijver
Hoi ik ben Lize en ik ben het gezicht achter VriendinnenOnline. Het concept is opgezet voor vrouwen om laagdrempelig nieuwe vriendinnen te leren kennen. Ik schrijf en spreek veel over het onderwerp ‘vriendschappen’, een prachtig thema dat ik graag onder de aandacht breng!
Reactie plaatsen

Zoek jij nieuwe vriendinnen bij jou in de buurt?