Vakantiestress voorkomen doe je zo!
15 juni 2017 

Vakantiestress voorkomen doe je zo!

Vermoedelijk boeken de meesten van ons de vakantie ruimschoots van tevoren. Het is natuurlijk ook hartstikke leuk om naar de vakantie toe te leven. De voorpret is immers vaak al net zo leuk. Maar wanneer de vakantie dan echt in zicht komt, komen de kriebels. En helaas vaak ook de bijbehorende stress. Waarom doen we dit onszelf dit aan? Hieronder wat tips om de vakantiestress zoveel mogelijk de kop in te drukken.

Hoe ga je op reis

De reis kan plaatsvinden op verschillende manieren. Per auto, bus, trein of vliegtuig.

Auto

Wanneer je met de auto reist, heb je een behoorlijke vrijheid. Je bent immers niet afhankelijk van de vertrektijden die bijvoorbeeld de vliegmaatschappijen hanteren. Toch vraagt reizen met de auto ook een goede voorbereiding. Bij bepaalde landen heb je bijvoorbeeld vignetten nodig. En pak je de tolwegen of vermijd je deze juist? Zoek uit of je voldoende verzekerd bent voor hulp in het buitenland. Niets zo vervelend aan de kant van de weg te staan en te fluiten naar hulp.

Vliegtuig

Reis je per vliegtuig? Kijk of je thuis al kunt inchecken. Het is vaak ook mogelijk om (tegen bijbetaling) je stoel al te reserveren. Heb je lange benen, dan wil je niet opgepropt zitten. Een stoel bij bijvoorbeeld de nooduitgang kan al oplossing bieden. Zorg dat je je reisdocumenten allemaal bij elkaar bewaard. Dit voorkomt onnodige stress bij de diverse balies en poortjes waar je op de vliegvelden langs moet. Kies comfortabele kleding. Dit is met name voor een lange reis erg prettig. Drink gedurende de hele reis voldoende water om uitdroging en hoofdpijn tegen te gaan.

Bus of trein

Ga je met de bus of trein? Zorg voor een nekkussen. Dit geeft tijdens de reis een prettige steun in de nek. Mocht je in slaap dommelen, dan voorkom je hiermee ook dat je hoofd van die gekke bewegingen gaat maken.

Wat ga je doen?

Kies je voor een zonvakantie, zorg dan voor goede bescherming voor je huid. Je zit er niet op te wachten om op vakantie te verbranden. Naast dat het erg veel pijn doet is het ook nog eens erg ongezond. Steel de show met een goede zonnebril en een trendy hoed. En zorg ook hier voor voldoende water.

Sportieve invulling

Heb je een sportieve invulling van je vakantie. Zorg voor een goede uitrusting. Laat je desnoods vrijblijvend adviseren in de winkel. Winkelen via een webshop is wel handig, maar persoonlijk advies is zeker zo belangrijk. En je kunt direct je mogelijke aankopen passen. Ook hiervoor geldt dat een goede bescherming voor je huid belangrijk is.

Verzekeringen

De kortlopende of doorlopende reis- en/of annuleringsverzekering. Hopelijk heb je deze verzekering niet nodig. Bij diefstal of verlies van je spullen moet er aangifte gedaan worden in de plaats/het land waar je je vakantie doorbrengt. Zorg dat je het polisnummer bij de hand hebt en programmeer het hulpnummer in je telefoon. Dit voorkomt veel gezoek op het moment dat je het nummer snel nodig hebt. Dit geldt ook voor het nummer van de bank wanneer je op vakantie genoodzaakt bent je pinpas of creditcard moet blokkeren. Ook niet onbelangrijk; je zorgpas. Maak het jezelf makkelijk en houd alles bij elkaar. Dit voorkomt vervelende situaties wanneer je de pasjes het hardst nodig hebt.

Vlak voor vertrek

De laatste boodschappen zullen gedaan moeten worden gedaan. De kleding moet schoon de koffer of reistas in. Ook moet het huis nog aan kant. Dit kun je niet heel goed voorbereiden, zal op het laatste moment plaatsvinden en zal wellicht toch wat stress opleveren. Zorg voor overzicht en maak een ouderwets lijstje. Hier kun je punten doorstrepen en desnoods aanvullen. Dit geeft iets meer rust in je hoofd. Maar eenmaal in de auto of op het vliegtuig zal het vakantiegevoel het wel winnen van de vakantiestress. Alvast een heel fijne vakantie gewenst!

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Zoek jij nieuwe vriendinnen bij jou in de buurt?