Verzorging uit de natuur

Waarom?

Mocht je het interessant vinden, dan weet je er wellicht al wat vanaf. Maar er zijn ook veel mensen die er eigenlijk niet bij stil staat wat er nu precies in een product zit. Enkelen hebben last van een bepaald huidprobleem en gaan dan pas verder kijken naar betere alternatieven om dat huidprobleem op te lossen. Het probleem is ook dat we vaak maar weinig weten over die moeilijke ingrediënten op de verpakking, de namen maken het ons niet makkelijk.

Er zijn een aantal goede voorbeelden om je bewust te maken van dit ‘probleem’. Zo bevatten sommige anti-roos shampoos juist vaak ingrediënten die de hoofdhuid irriteren en waardoor je juist roos krijgt. Producten om puistjes uit te drogen, zijn soms zo agressief dat ze je droge huid helemaal op hol laten slaan. Daardoor denkt je huid dat ze talg aan moet maken en daar krijg je alleen maar meer puistjes van. En zo zijn er verschillende huidproblemen die ontstaan door de ingrediënten in bepaalde producten, denk bijvoorbeeld aan eczeem of psoriasis.

Overstappen

Het komt er op neer dat alles wat je opsmeert, terecht komt in je bloedbaan. En als je er zo over nadenkt, dan zou je het liefste alleen maar dingen opsmeren die je ook zonder problemen kunt opeten. Daarmee komen we op natuurlijke verzorgingsproducten. Je kunt ervoor kiezen om in één keer over te stappen, maar je kunt het ook stapsgewijs of maar deels doen. Voor het gezicht geldt dat de huid in ieder geval 28 dagen moet ‘wennen’, dus je moet het wel even de tijd geven.

Misschien heb je ooit wel eens gehoord van de low poo methode, dit is een methode om je haren te wassen en verzorgen met producten zonder siliconen en sulfaten. Dit hoeft dan niet eens volledig natuurlijk te zijn, maar door die stap te zetten, zou je hoofdhuid al rustiger kunnen worden. Waar je wel op moet letten, is dat volledig natuurlijke producten niet echt verkrijgbaar zijn bij de drogist. Laat je niet misleiden door de term natuurlijk, soms is dan maar 1% van het product daadwerkelijk natuurlijk!

Er zijn verschillende merken die letten op de ingrediënten maar die moet je echt even ontdekken, gelukkig zijn er een heleboel Nederlandse webshops met leuke en verantwoorde merken. Een aantal leuke merken zijn Dr. Organic, Yves Rocher, The Body Shop en Dr. Hauschka. Het merk Dr. Hauschka is volledig natuurlijk, dus als je meteen all the way wilt gaan, zit je daarmee zeker goed!

Doe wat voor jou goed voelt

Als jij op dit moment nergens last van hebt, is het begrijpelijk dat je er misschien niet over na denkt. Maar mocht je een bepaald huidprobleem hebben, ga dan eens op onderzoek uit en schaf een (deels of volledig) natuurlijk product aan waar je vertrouwen in hebt. Dit hoeft niet alleen voor het gezicht te zijn, je kunt ook nadenken over haarproducten of bijvoorbeeld deodorants zonder aluminium.

Sowieso is het altijd goed om de ingrediëntenlijst van een product te bekijken, op internet vind je verschillende lijsten met ingrediënten en wat het doet. Wellicht ben jij allergisch voor een bepaald ingrediënt en veroorzaakt dat irritatie, probeer hier achter te komen en producten te zoeken zonder dit ingrediënt. Gelukkig zijn er genoeg producten op de markt om mee te experimenteren. Succes!

Dit blog is geschreven door Mariëlle van www.thegreenguide.nl (@thegreenguidenl op social media), waar zij schrijft over natuurlijke & dierproefvrije beauty, eerlijke & duurzame kleding, minimalisme, veganisme, duurzaamheid, gezondheid, mindfulness, spiritualiteit en reizen!

Over de schrijver
Hoi ik ben Lize en ik ben het gezicht achter VriendinnenOnline. Het concept is opgezet voor vrouwen om laagdrempelig nieuwe vriendinnen te leren kennen. Ik schrijf en spreek veel over het onderwerp ‘vriendschappen’, een prachtig thema dat ik graag onder de aandacht breng!
Reactie plaatsen

Zoek jij nieuwe vriendinnen bij jou in de buurt?