Verstandig genieten van de zon doe je zo
24 juni 2014 

Verstandig genieten van de zon doe je zo

Als je lekker van het zonnetje wilt genieten, op een gezellig terrasje bijvoorbeeld, is het natuurlijk wel van belang om je huid goed te beschermen. Je hoeft echt niet in je skipak op een terras te gaan zitten om je huid te ontzien, maar verstandig omgaan met de zon is geen overbodige luxe.

Wist je dat de zon de grootste veroorzaker is van huidveroudering! Denk hierbij aan rimpels, pigmentvlekken, maar onderschat de kans op huidkanker in allerlei gradaties ook zeker niet.

Hoe bouw je nou verstandig toch een leuk bruin kleurtje op?

UV-straling en je huid

UvA zorgt voor Aging, oftewel rimpelvorming en Uv-B voor Burning, oftewel verbranding. Beide uv-stralingen zijn niet bevorderlijk voor een mooie huid. Doordat uv-straling je huid diep van binnen beschadigt, krijg je UV-schade wat zich na tientallen jaren van opeenstapeling kan uiten in pigmentvlekjes, rimpels en/of ouderdomsvlekken. En in het ergste geval kun je zelfs huidkanker ontwikkelen.

De simpelste manier om je huid tegen uv-straling te beschermen is natuurlijk smeren met zonnebrandcreme! Smeer lekker royaal, zo kom je zeker aan de factor die op de verpakking staat. Hoe dunner je smeert hoe lager de zonbescherming uiteindelijk is.

Tips voor onbezorgd genieten van de zon:

– Het meest ideale is als je je dag gelijk begint met een dagcrme zonnefactor, dit betekend natuurlijk niet dat je gelijk beschermd ben voor de rest van de dag, maar het begin is er. Zeker als je veel buiten bent in de zon is het verstandig elke 2 uur bij te smeren.

– Smeer je voordat je weggaat alvast helemaal in, zeker als je echt gaat zonnen, bijv. op het strand of bij het zwembad. Zo krijgt je zonnefactor de tijd om goed in je huid te trekken zodat je beter beschermd bent als je op het strand neerploft.

– Een zonnehoed, pet of shirtje beschermt je huid wel iets, maar door het weerkaatsen van het zonlicht op het water, zand kun je evengoed verbranden. Blijf daarom elke 2 uur goed smeren. En vaker als je gaat zwemmen of veel transpireert.

– We zijn geneigd om maar in die zon te blijven zitten, om zo snel mogelijk bruin te worden. Maar voor je huid is het beter om haar geleidelijk te laten wennen aan het zonnetje. Bouw daarom de zonuren langzaam op, vandaag een uur, morgen 1,5 uur, enz. Het duurt misschien wat langer om je bruine kleurtje op te bouwen, maar je hebt er wel langer plezier van en je huid is je dankbaar.

– Handig om altijd in je tas te hebben zitten is een klein flesje/tubetje zonnebrand. Stel dat je onverwachts op een zonnig terras terecht komt, dan zit je in ieder geval niet zonder zonbescherming.

Uiteraard hebben we zon ook nodig voor de aanmaak van Vitamine D, maar door dagelijkse dingen als bijv. even de hond uitlaten, lopend even boodschappen doen of een kop koffie drinken in de achtertuin pik je via onbeschermde delen zoals je handen echt wel genoeg mee.

Geniet jij verstandig van de (zomer)zon?

Over de schrijver
Hoi ik ben Lize en ik ben het gezicht achter VriendinnenOnline. Het concept is opgezet voor vrouwen om laagdrempelig nieuwe vriendinnen te leren kennen. Ik schrijf en spreek veel over het onderwerp ‘vriendschappen’, een prachtig thema dat ik graag onder de aandacht breng!
Reactie plaatsen

Zoek jij nieuwe vriendinnen bij jou in de buurt?