Of je nu kip, krokant varkensvlees, zalm of een vegan variant kiest, gerechten met noodles zijn altijd smakelijk en snel klaar. Een lekker noodle soepje, Pad Thai of koude noodle salade. Je hoeft er tegenwoordig niet meer voor naar de toko te gaan. In de reguliere supermarkt heb je enorm veel keus. Wij geven je de uitleg over de soorten noodles en voedingsstoffen, zodat jij een gezonde en goede keus kan maken!
Japanse Udon
Udon zijn Japanse noodles vervaardigd uit tarwebloem, water en zout, en bevatten geen ei. Daarom zijn deze soort noodles ook geschikt voor de veganisten onder ons. En als je niet goed tegen ei kan is dit ook een goede optie. Ze zijn wit van kleur en hebben een dikke ronde vorm met een stevige textuur. Udon noodels hebben een langere kooktijd nodig van ongeveer tien minuten in vergelijking met andere soorten noodles. Ze worden vaak gebruikt in Japanse soepen en wokgerechten, op smaak gebracht met traditionele ingrediënten zoals mirin en gember.
Wokken met noodles
Je hebt speciale woknoodles die gemaakt zijn van tarwe. Ze hebben een karakteristieke nestvorm die makkelijk in porties aan wokgerechten of curry's kunnen worden toegevoegd, zonder vooraf te koken. Volkoren noodles bieden iets meer vezels en eiwitten dan gewone woknoodles. Je kan dus kiezen uit meerdere varianten. Zo heb je ook nog zilvervliesrijst noodles, dit zijn brede noodles gemaakt van zilvervliesrijst, en ook heerlijk door de wok.
Soba van boekweit
Traditioneel gezien worden Sobanoodles van boekweitmeel gemaakt, in de winkel zijn de soba noodles vaak gemaakt van een mix van tarwebloem en boekweitmeel. Noodles die volledig uit boekweit bestaan, zijn van nature glutenvrij. De boekweit geeft de noodles hun kenmerkende nootachtige smaak, lichtbruine kleur en stevige structuur. Bovendien zijn deze noodles rijk aan vezels, vitaminen en mineralen, waardoor ze misschien wel de gezondste noodle optie zijn. Soba kan, net als udon noodles, gebruikt worden in soepen en wokgerechten. Soba is dunner en heeft een uitgesproken smaak, terwijl udon een neutrale smaak hebben.
Glasnoodels
Let op: deze flinterdunne, bijna transparante noodels zijn niet hetzelfde als de doorzichtige rijstnoodels. Ze worden gemaakt van het zetmeel van Indiase mungbonen en hebben dunne, breekbare draden die doen denken aan engelenhaar. Hoewel ze zelf weinig smaak hebben, absorberen ze snel de smaken van andere ingrediënten tijdens het koken. Deze glas- of cellofaannoodels zijn perfect om te roerbakken, toe te voegen aan soepen, als vulling voor springrolls, of verwerkt in gefrituurde vogelnestjes.
Hou je ook van Aziatisch koken? Eerder deelden we dit lekkere recept van bao buns!